Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση απωλειών στο Σύστημα

ΑΔΜΗΕ: Μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση απωλειών στο Σύστημα

Οι απώλειες του Συστήματος σημειώνεται μετά την ένταξη της Κρήτης

 

Σημαντική αύξηση των απωλειών καταγράφονται στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας από τον περασμένο Ιούλιο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της τιμής που διαμορφώνεται στην Αγορά Εξισορρόπησης και βεβαίως σε περεταίρω άνοδο του τελικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ αύξηση των απωλειών του συστήματος που ξεπερνά το 40% άρχισε να καταγράφεται από τον περασμένο Ιούλιο και συνεχίζεται έως σήμερα. Μάλιστα το Δεκέμβριο του 2021 οι απώλειες έφθασαν στο πρωτοφανές επίπεδο των 160.952 MWh.

Συγκεκριμένα ενώ οι απώλειες του συστήματος όπως καταγράφονται από τον ΑΔΜΗΕ από την αρχή του 2021 αλλά και τα προηγούμενα έτη κινούνταν κάτω από τις 100.000 MWh και για κάποιους μήνες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τον περασμένο Ιούλιο εκτινάχθηκαν, γεγονός που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ενδέχεται να συνδέεται με την ενσωμάτωση της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο του 2021 οι απώλειες του συστήματος ήταν 114.367 MWh, τον Φεβρουάριο 102.669 MWh, τον Μάρτιο 95.078 MWh, τον Απρίλιο 88.617 MWh, τον Μάιο 89.140 MWh, το Ιούνιο 95.688 MWH και από τον Ιούλιο και μετά όταν ενσωματώθηκε η Κρήτη στο Σύστημα μέσω της Μικρής Διασύνδεσης με την Πελοπόννησο άρχισαν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο οι απώλειες του Συστήματος εκτινάχθηκαν στις 141.808 MWh, τον Αύγουστο στις 139.568 MWh, τον Σεπτέμβριο στις 127.422 MWh, τον Οκτώβριο στις 138.622 MWh, τον Νοέμβριο στις 134.614 MWh και τον Δεκέμβριο έφθασαν στις 160.952 MWh.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο που οι απώλειες εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη η συμμετοχή της Κρήτης στη ζήτηση του Συστήματος ήταν πολύ περιορισμένη με μόλις στις 15.232 MWh, έναντι 65.274 MWh τον Αύγουστο λόγω της τουριστικής κίνησης.

Γιατί αυξάνεται το τελικό κόστος στον καταναλωτή

Το ζήτημα των απωλειών του Συστήματος παρά το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως ένα τεχνικό ζήτημα που προφανώς πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει μεγάλη σημασία και σε ότι αφορά την τιμή που καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εν τέλει οι καταναλωτές. Και τούτο διότι στην τιμή που διαμορφώνεται στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προστίθεται και η τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης στην οποία τιμολογούνται οι απώλειες του Συστήματος μέσω της υπηρεσίας UPLIFT 1.

Ενδεικτικό της επίπτωσης των απωλειών στην τελική τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης είναι το γεγονός ότι η τιμή της UPLIFT 1 τον περασμένο Μάιο κατά την 26 εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της αγοράς, ήταν στο 1,51 ευρώ/MWh ενώ το συνολικό κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης 8,62 ευρώ/MWh. Τον Ιούνιο η τιμή του UPLIFT 1 ήταν 1,75 ευρώ/MWh και το σύνολο της Αγοράς Εξισορρόπησης 13,84 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιούλιο η UPLIFT 1 αυξήθηκε στα 3,74 ευρώ/MWh και τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 9,74 ευρώ/MWh συμπαρασύροντας και το συνολικό κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης στην 60η εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της στα 21,08 ευρώ/MWh.

Σε μια αγορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ενεργειακή κρίση και τον Δεκέμβριο κινήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από τα 220 ευρώ/MWh το επιπλέον κόστος των απωλειών έχει μεγάλη σημασία για τον περιορισμό του συνολικού κόστους λειτουργίας της.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης