Τελευταία Νέα

Έσοδα μαμούθ μέχρι 2 δισ από τους ρύπους για το 2022 - Μαξιλάρι για τις επιδοτήσεις ρεύματος

Έσοδα μαμούθ μέχρι 2 δισ από τους ρύπους για το 2022 - Μαξιλάρι για τις επιδοτήσεις ρεύματος
Σκρέκας: Στις 430 ευρώ/MWh θα έφτανε η χονδρική τον Ιανουάριο, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ

Σε 1,5 - 2 δις ευρώ ενδέχεται να ανέλθουν το 2022 τα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη, ο οποίος μιλώντας χθες σε εκπομπή του Blue Sky σημείωσε, ότι θα διατεθούν προς δημοπράτηση 20 εκατ. δικαιώματα και οι εκτιμήσεις για τα έσοδα έχουν γίνει με την υπόθεση ότι η μέση τιμή έτους θα διαμορφωθεί στα 72 ευρώ/τόνο, χωρίς να αποκλείεται να ανέλθει και στα 82 ευρώ/τόνο.
Από τα έσοδα των δικαιωμάτων, μεγάλο μέρος, που αντιστοιχεί στο 70-75%  - περί το 1 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερα -  θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί τα επιδόματα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στου λογαριασμούς ηλεκτρισμού και κατόπιν στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, μέσω του ΤΕΜ έχουν διατεθεί περί τα 1,4 δισ ευρώ.

Γιαρέντης: Δεν απειλείται ο ΕΛΑΠΕ - Δεν χρειάστηκε αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής

Ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε πάντως ότι η υψηλή χρηματοδότηση του ΤΕΜ από τα έσοδα ρύπων δεν απειλεί τον ΕΛΑΠΕ, τον Λογαριασμό που αποζημιώνει τους παραγωγούς με ΑΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι το 2020 ο ΕΛΑΠΕ είχε εισπράξει άνω του 70% των εσόδων από τους ρύπους, ενώ με τις τελευταίες αποφάσεις το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 4%.
Ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ τόνισε ότι οι ΑΠΕ συνεισφέρουν άμεσα και έμμεσα στη συγκράτηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, πράγμα που απεικονίζεται και στη καμπύλη με τη διακύμανση της ημερήσιας τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. «Όταν η διείσδυση των ΑΠΕ είναι υψηλή, τότε η καμπύλη πέφτει και το αντίστροφο, όταν μειώνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ οι τιμές ανεβαίνουν. «Αν δεν είχαμε τις ΑΠΕ στο σύστημα η μέση τιμή Ιανουαρίου θα διαμορφωνόταν άνω των 260 ευρώ/MWh, έναντι των περίπου 220 ευρώ/MWh, που εκτιμάται ο μέσος όρος των τιμών Ιανουαρίου» είπε.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ, όπως τόνισε ο κ. Γιαρέντης, φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, κατά την οποία δεν χρειάστηκε να επιστρατευτούν ιδιαίτερες εισαγωγές ή αύξηση της χρήσης των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Σε ότι αφορά τις νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ επισήμανε ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές περιβάλλον, απλοποίηση των διαδικασιών και σύντμηση των χρόνων της αδειοδοτικής διαδικασίας μέχρι την έναρξη λειτουργία της επένδυσης.

Οι ΑΠΕ κλειδί για την μείωση των τιμών και σήμερα

Στο ζήτημα της συνεισφοράς των ΑΠΕ για τη συγκράτηση των τιμών αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για ταχεία απολιγνιτοποίηση και παρουσίασε στοιχεία πρόσφατης μελέτης του ΑΠΘ σύμφωνα με την οποία εάν δεν υπήρχαν ΑΠΕ στο σύστημα το Δεκέμβριο η μέση χονδρική τιμή αντί για 235 ευρώ/MWh θα ξεπερνούσε τα 430 ευρώ/MWh. Τόνισε ότι όσο μεγαλύτερη και ταχύτερη είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τόσο θα μειώνεται η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και οι τιμές ηλεκτρισμού θα είναι πιο χαμηλές και πιο σταθερές.
Είπε ακόμα ότι στη χώρα δεν έχουν γίνει νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, εκτός από τη νέα μονάδα της Μυτιληναίος που θα λειτουργήσει στο τέλος του καλοκαιριού. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν κλείσει ακόμα οι λιγνιτικές μονάδες που μπορούν να λειτουργήσουν και παράλληλα υπενθύμισε ότι όταν η ΔΕΗ λειτουργούσε περισσότερο με τις μονάδες λιγνίτη “έμπαινε μέσα” περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης