Διεθνή

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: «Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα»

Μπλίνκεν σε Λαβρόφ: «Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα»
O  Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία

Eαν η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο... ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Τζόνσον: «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας»

Την ανάγκη διεξαγωγής «σοβαρού διαλόγου» προκειμένου να εκτονωθεί η ουκρανική κρίση και να αποφευχθούν οι πρακτικές εκφοβισμού, τονίζουν βρετανικές διπλωματικές πηγές με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες καιτις ελευθερίες σημειώνουν. Παράλληλα προσθέτουν ότι δεν πρόκειταινα μπούμε σε σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά επιδιώκουμε μια «αμυντική αποτροπή», επισημαίνοντας πάντως ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι «δυναμική».

Η βρετανική πλευρά -μέσω των ίδιων πηγών- απορρίπτει την κατηγορία της Ρωσίας έναντι των δυτικών δυνάμεων περί «υστερίας», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» από το Κρεμλίνο, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει στην Ουκρανία αποφάσεις για την ασφάλειά της. Δεν είναι λογικό να υποδεικνύει μια τρίτη χώρα τι θα αποφασίσει η Ουκρανία για την προστασία της επικράτειάς της, αναφέρουν.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές κατονομάζουν ως απειλή τη «σημαντική συγκέντρωση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη χρονική μετάθεση των στρατιωτικών ασκήσεων από τον Οκτώβριο στον Φεβρουάριο.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμφωνία και δεν έχει απειλήσει ποτέ την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τις δυνάμεις του λεγόμενου Σχήματος της Νορμανδίας -στο οποίο εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία μετέχουν η Γαλλία και η Γερμανία- και προσθέτουν ότι χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Μεγάλη Βρετανία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για τη συνέχιση των εργασιών του, αναφορικά με την ουκρανική κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης