Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Προειδοποίηση για άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού εάν η ενεργειακή μετάβαση είναι βιαστική

Ρωσία: Προειδοποίηση για άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού εάν η ενεργειακή μετάβαση είναι βιαστική

Η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας

 

Μια εσπευσμένη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα κινδυνεύει να αυξήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος την Τετάρτη, απαντώντας στα σχόλια της γερμανικής κυβέρνησης ότι ο φόρος άνθρακα της ΕΕ μπορεί να κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ελκυστικές στη Ρωσία σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Πάβελ Σνίκκαρς δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες ενάντια στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά επεσήμανε ότι οποιαδήποτε ώθηση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να είναι σταδιακή.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για έντονη αστάθεια των τιμών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, γι' αυτό θα δράσουμε πιο σταδιακά στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε σε γραπτή απάντηση στο Reuters.
Ορισμένοι σκεπτικιστές για μια ταχεία στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λένε ότι η υποχώρησε των επενδύσεων σε προμήθειες ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενώ οι υποστηρικές λένε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παρέχουν φθηνότερη ενέργεια.
Οι εξαγωγές εμπορευμάτων και ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας στην Ευρώπη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο λόγω των αυξήσεων των τιμών του χειμώνα και των διαφωνιών για την προσφορά, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της Ουκρανίας.

Φόρος άνθρακα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε στην εφημερίδα Funke το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ο προτεινόμενος φόρος άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Ρωσία. Επεσήμανε ότι θα ήταν «ευλογία» να συνεργαστούμε από κοινού με τη Ρωσία για την πράσινη ενέργεια. Η Baerbock έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις τιμές της ενέργειας για να «εκβιάσει» την Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Η ρωσική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Inter RAO αναμένει ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικής της ενέργειας θα διπλασιαστούν το 2021 σε περισσότερες από 21 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ πρότεινε δασμό CO2 στις εισαγωγές ρυπογόνων αγαθών από το 2026. Αυτό θα ωθούσε ορισμένες εταιρείες να πληρώσουν συνοριακό φόρο για προϊόντα έντασης άνθρακα, όπως ηλεκτρική ενέργεια, χάλυβας και αλουμίνιο. Ένας τέτοιος φόρος είναι πιθανό να πλήξει περισσότερο τη Ρωσία, σύμφωνα με κοινή μελέτη δύο ευρωπαϊκών think tanks για το κλίμα.

Και πληθωρισμός

Η Alexandra Panina, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Inter RAO, η οποία εξάγει στη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, είπε ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προτεινόμενου φόρου και ήταν αισιόδοξη για την κοινή συνεργασία με την ΕΕ για την πράσινη ενέργεια. Η Panina ανέφερε ότι η Inter RAO αντιμετωπίζει επί του παρόντος εμπόδια στην παροχή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και φθηνής ενέργειας στην περιοχή και ότι ο φόρος θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ 5,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. "Η εισαγωγή ενός φόρου στα σύνορα άνθρακα θα επιτάχυνε τον πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε τα πολυετή ρεκόρ πέρυσι, και θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά στην ΕΕ", είπε, προβλέποντας ότι οι εξαγωγείς θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης