Ενέργεια

Γιατί η ΕΕ μπλοκάρει τις ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις στις νέες μονάδες φυσικού αερίου

Γιατί η ΕΕ μπλοκάρει τις ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις στις νέες μονάδες φυσικού αερίου
Aλλαγές στην πρόταση του Taxonomy 2  δεν μπορούν να γίνουν, παρά μόνον να απορριφθεί στο σύνολό της, με απόφαση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών ή και του Κοινοβουλίου

Μπλόκο στην μείωση του κόστους επένδυσης των σχεδιαζόμενων νέων μονάδων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, προκύπτει λόγω των αυστηρότερων προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο του Taxonomy 2, που ανακοινώθηκε επισήμως και οριστικά χθες.
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, οι νέες μονάδες αερίου προκειμένου να αποκτήσουν το πράσινο σήμα της ΕΕ θα πρέπει κατ’ αρχήν να αντικαθιστούν έναν υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα/λιγνίτη, να έχουν κατασκευαστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, οι άμεσες εκπομπές τους να είναι χαμηλότερες από 270g CO2e/kWh και να μην υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 550kg CO2e/kW για 20 χρόνια. Εν τω μεταξύ οι τιμές των CO2 έφτασαν τα 96 ευρώ/τόνο!

Αδύνατη η λήψη της πράσινης ετικέτας

Με άλλα λόγια τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει οι εταιρίες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ - Motor Oil και ο όμιλος Κοπελούζου για νέες μονάδες αερίου, είναι εκτός των προδιαγραφών του νέου Taxonomy αφού έχουν γίνει με όριο εκπομπής ρύπων τα 330 gr/KWh, έναντι των 270 gr/KWh που προβλέπει για τις πράσινες μονάδες αερίου η πρόταση της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν θα μπορούν να λάβουν την πράσινη ετικέτα της ΕΕ, στοιχείο που θα τις οδηγήσει στο όποιο κόστος χρηματοδότησης εξασφαλίσουν είτε επιτύχουν με ίδια μέσα.
Παράλληλα η πρόταση της Κομισιόν μπορεί να σημάνει επανεξέταση των σχεδίων της ΔΕΗ για την μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου.
Σε ότι αφορά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί της πρότασης της Κομισιόν για την Ταξινομία πρέπει να αναφερθεί πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα σε συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» όπου σημείωσε πως «χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων» και πρόσθεσε: «Τα νέα έργα φυσικού αερίου θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτούνται υπό προϋποθέσεις και πάντα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε, ο ρόλος του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου στην ενεργειακή μετάβαση θα είναι ακόμα πιο κρίσιμος τα επόμενα χρόνια λόγω της απολιγνιτοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής».

Περιθώριο ανατροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών, συν δύο μήνες αν ζητήσουν παράταση, για να εξετάσουν την πρόταση ταξινόμησης για τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο, η οποία οδεύει πλέον προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο άλλες αλλαγές στην πρόταση δεν μπορούν να γίνουν, παρά μόνον να απορριφθεί στο σύνολό της, με απόφαση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών ή και του Κοινοβουλίου. Διαφορετικά ο νέος κανονισμός Ταξινομίας θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2023.
Πάντως η νέα πρόταση περιέχει και κάποιες αλλαγές, σε σχέση με το σχέδιο που γνωστοποίησε η Κομισιόν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών στις 31 Δεκεμβρίου, το οποίο απαιτούσε ποσοστά ανάμειξης με μη ρυπογόνα αέρια κατά 30% έως το 2026 και κατά 55% έως το 2030.
Αυτές οι προδιαγραφές αποσύρθηκαν, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας, η οποία χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστικά επιτεύξιμους» τους ενδιάμεσους στόχους που έθετε η Κομισιόν.

Λειτουργία 100% με ΑΠΕ ως το 2035

Ο στόχος για το 2035 παραμένει ως είχε και προβλέπει ότι όλες οι νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστούν κατά τρόπο που να λειτουργούν 100% με ανανεώσιμα καύσιμα ή με αέρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035.
Σημειώνεται ότι η Ταξινομία αφορά στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους με βάση την κατηγοριοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με το ανθρακικό τους αποτύπωμα.
Η ένταξη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ετικέτα εξασφαλίζει όρους “πράσινης χρηματοδότησης” από τις τράπεζες και τους άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, που μεταφράζεται σε ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης.
Πολλοί όμιλοι με πράσινες δραστηριότητες και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα θεωρούν ότι η προσθήκη μίας μονάδας φυσικού αερίου δεν μεταβάλλει το προφίλ τους ως προς τη τραπεζική δανειοδότηση.
Η περιβαλλοντική συμμόρφωση θα πρέπει να επαληθεύεται από εξωτερικούς ελεγκτές προκειμένου να αποτραπεί το «greenwashing» και να διασφαλιστεί ότι το πολυπόθητο σήμα των πράσινων επενδύσεων της ΕΕ δεν θα απονεμηθεί εσφαλμένα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης