Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η ενεργειακή κρίση καθίσταται stress test για τους Προμηθευτές - Tι ζητούν για διαμοιρασμό των επισφαλειών

Γιατί η ενεργειακή κρίση καθίσταται stress test για τους Προμηθευτές - Tι ζητούν για διαμοιρασμό των επισφαλειών
Πως η σημερινή κρίση  μεταφράζεται σε ζημιές και προβλήματα ρευστότητας με κίνδυνο για τις μικρότερες εταιρίες

Πρωτόγνωρη και ταυτοχρόνως ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού η κατάσταση που επικρατεί, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της εκρηκτικής ανόδου των τιμών, οι οποίες παρά τις υψηλότατες επιδοτήσεις από το κράτος, οδηγούν τους καταναλωτές σε πολύ μεγάλη πίεση.
Επανέρχεται λοιπόν το  πάγιο αίτημα των προμηθευτών, να γίνει διαμοιρασμός των επισφαλειών με τους Διαχειριστές, δηλαδή οι προμηθευτές να αποδίδουν μόνο όποια ποσά έχουν εισπράξει και όχι να καταβάλλουν τέλη χρήσης δικτύων για λογαριασμούς ληξηπρόθεσμους.

Οι ζημιές των παρόχων ανέρχονται αυξάνονται και αριθμούν εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρόβλημα ρευστότητας για το σύνολο των εταιριών ανεξαρτήτως μεγέθους διευρύνεται, όσο οι χονδρεμπορικές τιμές παραμένουν πάνω από τα 200 ευρώ/MW ένα επίπεδο που πλέον σημειώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021 και έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα η μέση τιμή χονδρικής μειώθηκε σημαντικά κατά 14,07%, σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο παραμένοντας ωστόσο ανήλθε σε 230,94 ευρώ/MWh.
Μάλιστα η σχετικά πιο χαμηλή κλίμακα τιμών φάνηκε να διατηρείται και τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε, με τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται για σήμερα στα 208,05 ευρώ/MWh, +2,5% σε σχέση με τη Δευτέρα.

Η επιδείνωση των συνθηκών

Πάντως και στα τρέχοντα επίπεδα η ελληνική αγορά εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 ακριβότερες χώρες, που είναι και οι μόνες που παραμένουν σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών Χαμηλής και Μέσης Τάσης αυξάνονται και πλέον ακόμη και οι λεγόμενοι υγιείς καταναλωτές, δηλαδή εκείνοι που αποπλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους εντός των συμφωνημένων χρονικών ορίων, δυσκολεύονται και ζητούν ρυθμίσεις.

Η κατάσταση δε αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το επόμενο δίμηνο οπότε και θα εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με τις καταναλώσεις του χειμώνα.
Έτσι οι ζημιές εκατομμυρίων για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούνται δεδομένες ανεξαρτήτως του μεγέθους της κάθε εταιρίας. Εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα της ρευστότητας αφού οι προμηθευτές αποπληρώνουν την ενέργεια που αγοράζουν μέσω του ΕΧΕ εντός τριών ημερών και εισπράττουν από τους καταναλωτές στην καλύτερη περίπτωση μετά από 60 ημέρες και βεβαίως υπό τις τρέχουσες συνθήκες πολύ αργότερα. Όσο δε αυξάνεται η τιμή χονδρικής του ρεύματος και ταυτοχρόνως αυξάνονται οι καθυστερήσεις εκ μέρους των καταναλωτών, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες ρευστότητας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο κίνδυνος να «σκάσουν» κάποιες από τις μικρότερες εταιρίες που δεν είναι καθετοποιημένες, ή δεν ανήκουν σε μεγάλους και ισχυρούς ομίλους είναι ορατός.
Έτσι η αγορά κρατιέται από μια κλωστή ή μάλλον κρατιέται με το μετακυλιόνται οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές προς τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ φθάνουν του τέσσερις και πέντε μήνες. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν τα τέλη χρήσης του δικτύου και του συστήματος ανεξαρτήτως εάν τα έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, ενώ σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη υπάρχει πρόβλεψη να αποδίδουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης