Ενέργεια

Εντός Μαρτίου ξεκινά το Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου - Τι προβλέπει ο κανονισμός

Εντός Μαρτίου ξεκινά το Χρηματιστήριο Φυσικού Αερίου - Τι προβλέπει ο κανονισμός
Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιείται καθημερινά και οι συναλλαγές θα είναι ανώνυμες με παράδοση στο Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ) του εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.
Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου προγραμματίζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας το go live, δηλαδή η κανονική λειτουργία του νέου Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου.
Θα έχουν προηγηθεί δύο έως τρεις εβδομάδες dry run, δηλαδή κανονική λειτουργία και συναλλαγές χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο περίπου 25 εταιρίες συμμετέχουν στη δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας.

Το νέο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, ο κανονισμός λειτουργίας του οποίου εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1ηΦεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα διευρύνει την spot αγορά φυσικού αερίου με στόχο η τιμή καυσίμου να καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση.
Η εκκαθάριση των συναλλαγών θα πραγματοποιείται μέσω της EnExClear, θυγατρική εταιρία του ΕΧΕ που ήδη εκκαθαρίζει τις συναλλαγές στη Spot αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που ενέκρινε η ΡΑΕ οι βασικές αρχές που διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας του Βάθρου Εμπορίας είναι οι εξής:

α) Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ο Διαχειριστής του Βάθρου Εμπορίας.

β) Δικαίωμα πρόσβασης έχουν όσοι Χρήστες Μεταφοράς περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Επιλέξιμων Συμμετεχόντων που τηρεί ο ΔΕΣΦΑ. Προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι Χρήστες Μεταφοράς να έχουν πρόσβαση στο Εικονικό Σημείο Συναλλαγών του ΕΣΦΑ, καθώς όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται στο Βάθρο Εμπορίας κοινοποιούνται στον ΔΕΣΦΑ ως συναλλαγές με υποχρέωση φυσικής παράδοσης.

γ) Ο ΔΕΣΦΑ έχει δικαίωμα πρόσβασης στο Βάθρο Εμπορίας, με την ιδιότητα του Συμμετέχοντα και σκοπό την αγορά ή πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου στο πλαίσιο ανάληψης Πράξεων Εξισορρόπησης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

δ) Το προϊόν που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Βάθρο Εμπορίας είναι βραχυπρόθεσμο προϊόν τίτλου, ημερήσιο για την τρέχουσα ημέρα αερίου καθώς και για τις επόμενες τρεις.

ε) Διακρίνονται δύο περίοδοι διαπραγμάτευσης, η κανονική από 09.00-19.00 και η εκτεταμένη από 08.00-02.30. Η εκτεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης ενεργοποιείται σε περίπτωση αιτήματος του ΔΕΣΦΑ για διεξαγωγή δημοπρασίας πέραν του διαστήματος της Κανονικής Περιόδου.

στ) Κατά τη διάρκεια μια συνεδρίασης διενεργούνται συναλλαγές με τρεις Μεθόδους Διαπραγμάτευσης:
i) Μέθοδος 1: Αυτόματη και συνεχής κατάρτιση συναλλαγών στο Βιβλίο Εντολών με βάση τα κριτήρια κατάταξης της τιμής και του χρόνου,
ii) Μέθοδος 2: Αυτόματη και στιγμιαία κατάρτιση συναλλαγών - Δημοπρασία, διαδικασία που εκκινείται από το Διαχειριστή του ΕΣΦΑ ή στην περίπτωση ενεργοποίησης του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας και
iii) Μέθοδος 3: Προσυμφωνημένες συναλλαγές μεταξύ Χρηστών, οι οποίες διενεργούνται εκτός Βιβλίου Εντολών.

Ποιοί και με ποιούς όρους είναι οι συμμετέχοντες στην αγορά

Συμμετέχοντες στο Βάθρο Εμπορίας μπορούν να είναι οι Χρήστες Μεταφοράς και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ). Ο ΔΕΣΦΑ θα συμμετέχει πραγματοποιώντας συναλλαγές για τις ανάγκες εξισορρόπησης του Συστήματος Μεταφοράς, μεταβαίνοντας από την υφιστάμενη πλατφόρμα εξισορρόπησης στο νέο Βάθρο Εμπορίας του ΕΧΕ.

Τα νέα προϊόντα φυσικού αερίου θα είναι διαθέσιμα αρχικά στη Spot αγορά ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί η επέκταση των διαθέσιμων προϊόντων της Αγοράς Παραγώγων ώστε να περιλαμβάνει και προϊόντα φυσικού αερίου πέραν των προϊόντων ηλεκτρισμού.

Η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιείται καθημερινά και οι συναλλαγές θα είναι ανώνυμες με παράδοση στο Εικονικό Σημείο Συναλλαγών (ΕΣΣ) του εθνικού Συστήματος Μεταφοράς.
Προς διευκόλυνση των Συμμετεχόντων, το ΕΧΕ θα αποστέλλει αυτόματα τις κοινοποιήσεις των συναλλαγών στον ΔΕΣΦΑ προκειμένου να ληφθούν υπόψη από στο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή για την διεκπεραίωση της διαδικασίας φυσικής παράδοσης.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που ενσωματώνει το νέο Βάθρο Εμπορίας του ΕΧΕ είναι ο υπολογισμός και η δημοσίευση ενός συνόλου Τιμών Αναφοράς βάσει των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο σύστημα συναλλαγών του ΕΧΕ. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν τις Τιμές Κλεισίματος για τις τέσσερις διαπραγματεύσιμες Ημέρες Αερίου, τον Δείκτη Αερίου Επόμενης Ημέρας (HGSIDA), τον Ενδοημερήσιο Δείκτη Αερίου (HGSIWD) καθώς και τις Οριακές Τιμές Αγοράς και Πώλησης Αερίου Εξισορρόπησης (ΟΤΑΑΕ και ΟΤΠΑΕ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης