Ενέργεια

Το Net-Zero δεν «απομακρύνει» την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το Net-Zero δεν «απομακρύνει» την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η κυβέρνηση βλέπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να διαδραματίζουν ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παρά τη δέσμευση για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, δήλωσε ο πρωθυπουργός Boris Johnson.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει να δημιουργήσει περισσότερη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, θα συνεχίσει να επιτρέπει νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς προσπαθεί να καλύψει την ενεργειακή του ασφάλεια.

Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, ενώ η Βρετανία έχει δει μια κρίση κόστους ζωής να ξεδιπλώνεται, με τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτινάσσονται στα ύψη και το ανώτατο όριο τιμών αυτών των λογαριασμών αναμένεται να αυξηθεί κατά 54% από την 1η Απριλίου , η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει 22 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση βλέπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να διαδραματίζουν ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου στην εφημερίδα «The Independent».

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συνεχίσει να παίζει ρόλο καθώς πραγματοποιούμε αυτή τη μετάβαση. Επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο μηδέν», είπε ο εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει για ανάπτυξη έξι νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα φέτος, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Daily Telegraph.

Νωρίτερα φέτος, ο φορέας της υπεράκτιας ενεργειακής βιομηχανίας OGUK προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ευάλωτο σε κλονισμούς τιμών και γεωπολιτικά γεγονότα, εκτός εάν εγκριθούν και αναπτυχθούν νέα υπεράκτια κοιτάσματα - και η παραγωγή φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να πέσει κατά 75% έως το 2030. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διατεθειμένη να κλείσει τον τομέα που παρέχει το 73% της ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και καλύπτει το 47% της ζήτησης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης