Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street : Πτώση 2,1% για τον Nasdaq και 1,8% για τον S&P, 526 μονάδες έχασε ο Dow

Wall Street : Πτώση 2,1% για τον Nasdaq και 1,8% για τον S&P,  526 μονάδες έχασε ο Dow

Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,68% στις 520,12 μονάδες

Απώλειες στη Wall Street την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των τιμών γεγονός το οποίο ενίσχυσε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο Dow Jones έχασε 526μονάδες ή 1,47% στις 35,241 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,81% στις 4,504 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,68% στις 520,12 μονάδες
Ο Nasdaq υποχώρησε 2,1% στις 14,185 μονάδες.

Οι μετοχές ήταν ασταθείς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τους τρεις κύριους δείκτες να γίνονται για λίγο θετικοί.Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Πέμπτης έδειξε ετήσια άνοδο 7,5%, υψηλότερη από το αναμενόμενο και είναι η μεγαλύτερη άνοδος από το 1982.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία ένδειξη για το πόσο επιθετική θα είναι η Federal Reserve για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 2%, με τις πιο βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να κινούνται επίσης απότομα υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς στο 1,51% στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Με την έκπληξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, οι αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για μια επιθετική κινήση από την Fed. Αν και τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να βελτιώνονται, το άγχος της αγοράς για πιθανή υπερβολική σύσφιξη από την Fed δεν θα εξαφανιστεί μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο Barry Gilbert, της LPL Financial.

Οι μετοχές υποχώρησαν νωρίς το απόγευμα, αφού ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, δήλωσε στο Bloomberg News ότι είναι ανοιχτός σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και θα ήθελε μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης, ή 100 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο.

Οι μετοχές της Big Tech δέχθηκαν πιέσεις με τη Microsoft να υποχωρεί 3%. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Shopify υποχώρησε επίσης 2,6%, ενώ η Adobe έχασε σχεδόν 5%. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να ασκούν πίεση στις μετοχές της τεχνολογίας μετοχές, καθώς καθιστούν τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Ο πληθωρισμός σε υψηλό 40 ετών σε συνδυασμό με τις επιθετικές δηλώσεις της Bullard ώθησαν την αγορά να αναμένει πολύ πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σύμφωνα με το CME, έδειξαν σχεδόν 100% πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η αγορά επίσης βλέπει μια πιθανότητα 61% ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις επτά φορές φέτος, κάτι που θα συνεπαγόταν μια κίνηση σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το τέλος του 2022.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης