Ενέργεια

Carbon Tracker: Οι νέες πολωνικές μονάδες φυσικού αερίου θα εκτροχιάσουν την πράσινη μετάβαση

Carbon Tracker: Οι νέες πολωνικές μονάδες φυσικού αερίου θα εκτροχιάσουν την πράσινη μετάβαση

Τα πέντε προγραμματισμένα έργα φυσικού αερίου θα αποδειχθούν πιο δαπανηρές επενδύσεις από τη νέα αιολική ή ηλιακή ενέργεια

 

Τα σχέδια της Πολωνίας για την κατασκευή πέντε νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα κοστίσουν περισσότερο από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με την οικονομική δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker.

Σύμφωνα με το euractive η έκθεση του think tank, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (10 Φεβρουαρίου), καλεί την Πολωνία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή νέων μονάδων αερίου και, αντ' αυτού, να μεταβεί κατευθείαν από την τρέχουσα εξάρτησή της από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Carbon Tracker, και τα πέντε προγραμματισμένα έργα φυσικού αερίου θα αποδειχθούν πιο δαπανηρές επενδύσεις από τη νέα αιολική ή ηλιακή ενέργεια και θα καταστούν βιώσιμα μόνο χάρη σε επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να κοστίσουν στον φορολογούμενο σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα εργοστάσια, τα οποία θα υπερδιπλασιάσουν την ισχύ φυσικού αερίου της Πολωνίας, πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2023 και 2027.

Ωστόσο, αυτά τα εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν μετά από - κατά μέσο όρο- μόνο επτά χρόνια, εάν η Πολωνία θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, Jonathan Sims και Lorenzo Sani.

Εάν η Πολωνία λειτουργήσει τα εργοστάσια για πλήρη διάρκεια ζωής 30 ετών, η χώρα δεν θα πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικές εκπομπές, προειδοποιούν οι Sims και Sani.
Ο καθαρός στόχος μηδενικών εκπομπών της Ευρώπης είναι νομικά δεσμευτικός μόνο σε επίπεδο ΕΕ και η Πολωνία δεν έχει δεσμευτεί να τον επιτύχει σε εθνικό επίπεδο.

Εάν διατηρήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία μετά το 2050, η Πολωνία θα εξαρτιόταν από άλλες χώρες της ΕΕ για την αφαίρεση του ισοδύναμου άνθρακα που εκπέμπει από την ατμόσφαιρα.

Αέριο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκτός από τις ανησυχίες για το κλίμα, η αναζήτηση ενέργειας από ορυκτό αέριο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας και κινδυνεύει να εγκλωβίσει τους καταναλωτές σε υψηλές τιμές, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλές τιμές φυσικού αερίου και έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου. Αυτό επιδεινώνεται από τις εντάσεις γύρω από τα ουκρανικά σύνορα και την ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει το φυσικό αέριο που ρέει προς την Ευρώπη.

«Με τις τιμές χονδρικής στην αγορά φυσικού αερίου να έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους 12 μήνες και την αυξανόμενη πολιτική ένταση στην Ευρώπη, ενισχύεται η ανησυχία ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν είτε να σταματήσουν είτε να τεθούν υπό διεθνείς κυρώσεις », αναφέρεται στην έκθεση.

Μακροπρόθεσμα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χρειαστούν για να δημιουργηθεί περισσότερη ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη και πιο οικολογικός εφοδιασμός ενέργειας.

«Όσο πιο γρήγορα κινούμαστε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τις υψηλές τιμές», δήλωσε πέρυσι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου συχνά διαφημίζονται ως ιδανικό συμπλήρωμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επειδή μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, όταν ο άνεμος ή η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποθήκευση μπαταριών θα είναι φθηνότερες από το φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, επιτρέποντάς τους να είναι πιο προσαρμόσιμοι στις αλλαγές της ζήτησης.

Η ηλιακή ενέργεια με αποθήκευση θα είναι φθηνότερη από το φυσικό αέριο από το 2024 και η χερσαία αιολική ενέργεια με αποθήκευση θα είναι φθηνότερη από το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην πραγματικότητα, προειδοποιούν ότι η πτώση του κόστους της καθαρής τεχνολογίας και το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου θα σημάνει ότι ένας από τους σταθμούς, το έργο φυσικού αερίου Grudziądz 750 MW, θα είναι μη ανταγωνιστικός από την ημέρα που θα ανοίξει το 2027.
«Το κόστος της καθαρής τεχνολογίας συνεχίζει να μειώνεται και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τα ηλιακά και αιολικά πάρκα που υποστηρίζονται από αποθήκευση μπαταριών θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες ευελιξίας συγκρίσιμες με ένα εργοστάσιο αερίου peaker με χαμηλότερο κόστος», επισημαίνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης