Ενέργεια

Εισηγήσεις για προϊόντα σταθερών τιμολογίων με στόχο την ουσιαστική ανακούφιση του καταναλωτή

Εισηγήσεις για προϊόντα σταθερών τιμολογίων με στόχο την ουσιαστική ανακούφιση του καταναλωτή
Προβληματισμός και νέοι σχεδιασμοί στην κυβέρνηση για την λειτουργικότητα των ενεργειακών επιδοτήσεων στα τιμολόγια
Με την ελπίδα ότι η ενεργειακή κρίση θα αποκλιμακωθεί μετά τον Απρίλιο, ενώ η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών, μειώνοντας και τις ανάγκες επιδότησης των λογαριασμών, πορεύεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη κυρίως για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον πληθωρισμό και τη γενικότερη πορεία της οικονομίας. Πλέον αναζητούνται τρόποι περιορισμού του κόστους των επιδοτήσεων, οι οποίες αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ στο σύνολο του 2022.

Η υιοθέτηση κριτηρίων που θα μειώνουν τους δικαιούχους των επιδοτήσεων βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα του κυβερνητικού επιτελείου ενώ επανέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων λύσεις όπως τα σταθερά τιμολόγια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαμορφωθούν σταθερά τιμολόγια τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες παρόχους που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για τους καταναλωτές χωρίς να προκαλέσουν κινδύνους για τις εταιρίες.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο καμπάνιας προώθησης των σταθερών τιμολογίων τα οποία δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες έστω και σε υψηλότερες τιμές. Στα προϊόντα αυτά τον πρώτο λόγο είχε η ΔΕΗ μέχρι τον Δεκέμβριο, στοιχείο που ενίσχυσε τα μερίδιά της. Στο επίκεντρο του ενεργειακού επιτελείου αλλά και του Μαξίμου είναι η διαχείριση της ρήτρας αναπροσαρμογής που σε πλείστες περιπτώσεις ροκανίζει τις επιδοτήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης και των δεδομένων που καθορίζουν βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών την πορεία της αγοράς.

Μακρύς ο χρόνος αποκλιμάκωσης

Πέραν αυτών στην κυβέρνηση διάχυτη είναι η ανησυχία και για τις επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες τιμές και θα μετακυλίσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή, εκτινάσσοντας στα ύψη βασικά είδη διατροφής αλλά και τον πληθωρισμό. Όσο δε για την εξέλιξη της κρίσης όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ακόμη και αν αποκλιμακωθεί η ένταση της, οι τιμές του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα όλο το 2022. Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα futures του φυσικού αερίου TTF που πέφτουν στα 47 ευρώ/MWh το τρίτο τρίμηνο του 2023 ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2022 κινούνται γύρω από τα 75 ευρώ/MWh.


Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι οι επιδοτήσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η αναταραχή, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι από τον Μάιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά της ενέργειας που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή.
Θα υπάρχει στήριξη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ελπίζουμε πια ότι από την Άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει στο μέτρο του εφικτού τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνει ότι έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για επιδοτήσεις.

Αναζητούνται πρόσθετα 3 δισ ευρώ στο χειρότερο σενάριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του εξαμήνου από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν διατεθεί για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των πόρων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων, πάνω από 2 δις ευρώ. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι και για τους επόμενους μήνες θα απαιτηθούν αντίστοιχα κονδύλια για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες ας σημειωθεί ότι εντάχθηκαν στο πακέτο των επιδοτήσεων από τον Ιανουάριο παρά το γεγονός ότι ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση ήδη από τον Μάιο του 2021.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης έως και το τέλος του 2022 θα προσεγγίσει στα 5 δις ευρώ στο χεορότερο σενάριο και το ερώτημα παραμένει: Που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά με δεδομένο ότι τα έσοδα από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων για το 2022 υπολογίζονται σε περίπου 2 δις ευρώ; Αν υπολογίσουμε ότι η απόκλιση μπορεί να φτάσει τα 3 δισ ευρώ, τότε από κάπου αυτά θα πρέπει να βρεθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης