Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ψιλά γράμματα για τις επιδοτήσεις ρεύματος στο ΦΕΚ

Τα ψιλά γράμματα για τις επιδοτήσεις ρεύματος στο ΦΕΚ
Η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στο ποσό των 65 ευρώ/ΜWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το σύνολο των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν το ύψος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πρόκειται για τέσσερις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και Περιβάλλοντος Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι οποίες αφορούν τις επιδοτήσεις των μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρισμού (επιχειρήσεις), των οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων που συνδέονται στη χαμηλή τάση, των αγροτών και των καταναλωτών φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ευρώ/MWh επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, ορίζεται στο ποσό των 30 ευρώ/MWh.

Στην επιδοτούμενη κατανάλωση φυσικού αερίου για την παραγωγή θερμικής ενέργειας συμπεριλαμβάνονται ποσότητες φυσικού αερίου που καταναλώνεται σε μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας για την παραγωγή χρήσιμης θερμικής ενέργειας

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τους μη οικιακούς καταναλωτές, δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι μη οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης σύνδεσης της παροχής τους στο δίκτυο ή στο σύστημα, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στο ποσό των 65 ευρώ/ΜWh επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Για τους οικιακούς καταναλωτές δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για τους αριθμούς παροχής που αφορούν την κύρια κατοικία τους, όπως έχουν δηλωθεί στο πεδίο 204 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 κατά την 31.12.2021, καθώς και οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Έτσι για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιανουάριο, σε μηνιαία κατανάλωση 0 -150 kWh η επιδότηση ορίζεται σε 160 ευρώ/MWh και για την κατανάλωση από 151-300KWh ορίζεται σε 120 ευρώ/MWh

Για τον Φεβρουάριο, η μοναδιαία επιδότηση για κατανάλωση 0-150 kWh ορίζεται σε 150 ευρώ/MWh και για 151-300 KWh  σε 110 ευρώ/MWh.

Για τους καταναλωτές, διακούχους ΚΟΤ εφαρμόζεται μοναδιαία επιδότηση για τις πρώτες 300 kWh, για τον Ιανουάριο ύψους 180 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο 170 ευρώ/MWh. Το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές ΤΥΑ. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές λαμβάνουν επιδότηση ανεξαρτήτως κύριας κατοικίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης