Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνθρακας και κλιματική αλλαγή: Η «γιορτή» του οξύμωρου και οι επενδύσεις του 1,5 τρις δολ…

Άνθρακας και κλιματική αλλαγή: Η «γιορτή» του οξύμωρου και οι επενδύσεις του 1,5 τρις δολ…
Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα όσον αφορά τις εκπομπές και επομένως ο πιο κρίσιμος στόχος για αντικατάσταση κατά τη μετάβαση σε εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τράπεζες και επενδυτές έχουν διοχετεύσει τεράστια χρηματικά ποσά για να στηρίξουν τη βιομηχανία άνθρακα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναμεταδίδει το CNBC, υποστηρίζοντας τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με την έκτακτη κλιματική ανάγκη.

Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα (15/2) από τις Urgewald και Reclaim Finance, μαζί με περισσότερες από 22 άλλες ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες διοχέτευσαν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου του 2021.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Η εν λόγω έρευνα δείχνει πώς ένας μικρός αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από μια χούφτα χώρες διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της βιομηχανίας άνθρακα. Μάλιστα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μόλις έξι χώρες - τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο - θεωρήθηκαν υπεύθυνα για περισσότερο από το 80% της χρηματοδότησης και των επενδύσεων άνθρακα.

«Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να τύχουν αυστηρών αξιολογήσεων και σφοδρής κριτικής από όλους τους εμπλεκομένους: τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ρυθμιστικές αρχές, πελάτες και επενδυτές. Αν δεν τερματίσουμε τη χρηματοδότηση του άνθρακα, θα μας τελειώσει» τόνισε στην έκθεση η Katrin Ganswindt, επικεφαλής χρηματοοικονομικής έρευνας στο Urgewald.

Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα όσον αφορά τις εκπομπές και επομένως ο πιο κρίσιμος στόχος για αντικατάσταση κατά τη μετάβαση σε εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει καταστήσει σαφές ότι εάν ο άνθρακας δεν αποσυρθεί γρήγορα, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Η συμπεριφορά των πελατών

Τα ευρήματα περιγράφουν όλες τις εταιρικές δανειοδοτήσεις και αναδοχές για εταιρείες στην παγκόσμια λίστα εξόδου άνθρακα της Urgewald, αλλά αποκλείουν τα πράσινα ομόλογα και τη χρηματοδότηση που κατευθύνεται σε δραστηριότητες εκτός άνθρακα. Το GCEL αναφέρεται σε μια λίστα 1.032 εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής θερμικού άνθρακα.

«Στις τράπεζες αρέσει να υποστηρίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν τους πελάτες στην απεξάρτηση από τον άνθρακα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν καμία από αυτές τις εταιρείες δεν βρίσκεται σε καθεστώς μετάβασης. Και έχουν λίγα κίνητρα να το κάνουν όσο οι τραπεζίτες συνεχίζουν να τους γράφουν λευκές επιταγές», είπε η Ganswindt.

Η έρευνα των ΜΚΟ δείχνει ότι ενώ 376 εμπορικές τράπεζες έδωσαν δάνεια 363 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη βιομηχανία άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021, μόλις 12 τράπεζες αντιπροσώπευαν το 48% του συνολικού δανεισμού σε εταιρείες στο GCEL.

Από αυτούς τους λεγόμενους «βρώμικους δανειστές», 10 είναι μέλη της Net Zero Banking Alliance του ΟΗΕ — μια πρωτοβουλία που ηγείται ο κλάδος που δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα χαρτοφυλάκιά του με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Οι «δανειστές»

Οι τρεις κορυφαίοι δανειστές στη βιομηχανία άνθρακα αποτελούνται από την ιαπωνική Mizuho Financial, τη Mitsubishi UFJ Financial και τον όμιλο SMBC, αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη βρετανική Barclays και τη Citigroup της Wall Street.

Ένας εκπρόσωπος της Barclays είπε ότι η τράπεζα είχε δεσμευτεί τον Ιανουάριο του 2019 «να μην παρέχει χρηματοδότηση έργου για την κατασκευή ή την υλική επέκταση σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα οπουδήποτε στον κόσμο».

Η Barclays δήλωσε έκτοτε ότι δεν θα παράσχει γενική εταιρική χρηματοδότηση ειδικά για νέα ή διευρυμένη εξόρυξη άνθρακα ή ανάπτυξη σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και λέει ότι έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση της εξόρυξης θερμικού άνθρακα και των πελατών ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, η Mitsubishi UFJ Financial δήλωσε ότι έχει ανακοινώσει στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στις δραστηριότητές της έως το 2030 και το χρηματοοικονομικό της χαρτοφυλάκιο έως το 2050. «Η MUFG λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αποστολή της να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη των πελατών και της κοινωνίας και, ως εκ τούτου, δεσμεύεται να λειτουργεί με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές απαιτήσεις των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται». είπε ένας εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος της JPMorgan συμπλήρωσε ότι: «Στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία αν οι τράπεζες υποστηρίζουν τη βιομηχανία άνθρακα παρέχοντας δάνεια ή παρέχοντας υπηρεσίες αναδοχής. Και οι δύο ενέργειες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Τεράστια ποσά μετρητών παρέχονται σε μια βιομηχανία που είναι ο χειρότερος εχθρός του κλίματος μας»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης