Διεθνή

Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία - Putin: Δεν θέλουμε πόλεμο - Scholz: Θετικό σημάδι η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων

Αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία - Putin: Δεν θέλουμε πόλεμο - Scholz: Θετικό σημάδι η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων
O Putin έβαλε τον Scholz να καθίσει στο τραπέζι 6 μέτρων που είχε καθίσει και ο Macron
Προς αποκλιμάκωση βαίνει η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας μετά τους φόβους για ρωσική εισβολή που πυροδότησε η συγκέντρωση στην περιοχή περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών. Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, υπογράμμισε μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, ότι δεν θέλει πόλεμο αν και η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε την αποχώρηση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα νωρίτερα σήμερα (15/2/2022) και υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας εισβολής.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Δύσης περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα του NATO κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, που την θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Putin: Δεν θέλουμε πόλεμο


«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γερμανό Καγκελάριο.
Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Scholz, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη, σημείωσε ωστόσο ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος -όπως υποστήριξε- ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Putin σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

Scholz: Είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθούσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα».
Ο Scholz ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος», ενώ τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκληρώνονται οι ασκήσεις.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στις βάσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης