Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σημαντική υποχώρηση 11-13% για τις τιμές φυσικού αερίου - Ελπίδες για αποκλιμάκωση μετά την συνάντηση Πούτιν - Σολτζ

Σημαντική υποχώρηση 11-13% για τις τιμές φυσικού αερίου - Ελπίδες για αποκλιμάκωση μετά την συνάντηση Πούτιν - Σολτζ
Προσδοκίες για πορεία προς εξομάλυνση των τιμών φυσικού αερίου δημιουργούν οι διπλωματικές επαφές
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου διαπιστώνεται στο ολλανδικό χρηματιστήριο καθώς τα συμβόλαια του TTF υποχωρούν κατά 11- 13% διατηρούμενα ακόμα σε υψηλά ιστορικά επίπεδα. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια Μαρτίου πέφτουν στα 71,3 ευρώ/MWh, 11,7% ενώ τα συμβόλαια Μαϊου του 22, κατά 13,3% στα 68,28 ευρώ/MWh.
Χαμηλότερο ημέρας για τα συμβόλαια Μαρτίου ήταν τα 69 ευρώ.
Όλα όμως τα συμβόλαια μέχρι τέλους του 22 δεν έχουν πέσει χαμηλότερα από τα 68 ευρώ, στοιχείο που δείχνει και την στάση αναμονής της αγοράς

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα θετική και συνάδει με την πρόοδο στος διαπταγματεύσεις μεταξύ Σολτζ και Πούτιν, καθώς το όλο ζήτημα μόνον μια τέτοια επαφή θα μπορούσε να το βοηθήσει ουσιαστικά.
Είναι πολύ σημαντικό, το πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις και ποιά σημεία ισορροπίας θα βρει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Φυσικά ο Πούτιν καίγεται να βρει λύση για να μην πάει χαμένη και η επένδυση του Nord Stream, οι Γερμανοί έχουν τεράστια συμφέροντα όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο και έναν πρώην Καγκελάριο τον Σρόεντερ στην Gazprom. Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το μοίρασμα της πίττας της αγοράς φυσικού αερίου εκ νέου, τα αμερικανικά σχεδια και το νέο ρόλο της Ουκρανίας, ως διαμετακομιστικό κόμβο.

Αν ο Nord Stream 2 εκκινήσει τα κέρδη για τους Ρώσους θα είναι σημαντικά, ενώ και η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την πτώση των τιμών ένεκα της μεγάλης ενίσχυσης της προσφοράς φυσικού αερίου.
Για την ελληνική αγορά η εξέλιξη είναι επίσης ιδιαίτερα θετική καθώς δημιουργεί προσδοκίες ότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου βαίνουν προς αποκλιμάκωση με ανάλογες ωφέλειες για την αγορά ηλεκτρισμού.
Σημειώνεται ότι ο Nord Stream 2 έχει και Ευρωπαίους μετόχους όπως η OMV της Αυστρίας.
Αυτό όμως σύμφωνα με παράγοντες των Βρυξελλών δεν θα βοηθήσει οποιαδήποτε χαλάρωση απέναντι στο unbundling που πρέπει να υλοποιήσει η Gazprom σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Nord Stream 2 και το νομικό πλαίσιο που πρέπει να λειτουργεί σαν ευρωπαϊκός αγωγός. Πρόκειται δηλαδή για ένα άλλο κεφάλαιο, για το οποίο τώρα και εκ των υστέρων αποδίδονται ευθύνες στην Μέρκελ, που του είχε παράσχει την πολιτική κάλυψη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης