Ενέργεια

Επικαιροποίηση οφειλών προς τους Δήμους ζητά η ΡΑΕ από τους παρόχους με εντολή Σκρέκα

Επικαιροποίηση οφειλών προς τους Δήμους ζητά η ΡΑΕ από τους παρόχους με εντολή Σκρέκα
Στα 70 - 100 εκατ εκτιμάται το σύνολο των οφειλών των εταιριών παροχής προς την Τοπική Αυτοδίοικηση

Mε μία κατεπείγουσα επιστολή που στάλθηκε χθες στις εταιρίες παροχής ρεύματος, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η ΡΑΕ ζητάει επικαιροποίηση στοιχείων σχετικά με τις οφειλές προς τους Δήμους. Οι πάροχοι καλούνται να ενημερώσουν μέχρι αύριο μέσω ηλεκτρονικού αρχείου το ΥΠΕΝ και να κοινοποιήσουν και στην ΡΑΕ τα ποσά που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει να καταβάλουν στους Δήμους, ανά Δήμο και ανά μήνα για την περίοδο Ιανουαρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 καθώς και τα ποσά που έχουν αποδώσει.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ, που έγινε με εντολή του υπουργού Κώστα Σκρέκα έρχεται μετά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ για την παρακράτηση από πέντε προμηθευτές ρεύματος δημοτικών τελών για διάστημα άνω του ενός έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 70 και 100 εκατ. ευρώ και βάζουν κυριολεκτικά θηλειά στους Δήμους , οι οποίοι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντιμετώπισαν λογαριασμούς ρεύματος με διπλάσιο κόστος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς και το πετρέλαιο, όπως και το φυσικό αέριο 75% ακριβότερα.

Παπαστεργίου: Μην χαρίζεστε στους παρακρατούντες τα τέλη

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε το τελευταίο διήμερο με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών την Δευτέρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες , ζήτησε την παρέμβασή τους για την επίλυση του σοβαρού για τα οικονομικά των Δήμων ζητήματος, προτείνοντας μάλιστα να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα αφαίρεσης της άδειας των παρόχων, σε περίπτωση που καθυστερούν την απόδοση των οφειλόμενων ποσών πέραν του διμήνου.
«Δεν μπορεί όταν ένας Δήμος καθυστερεί πληρωμές πάνω από δύο μήνες το δημόσιο να του παρακρατεί το 25% των χρηματοδοτήσεων και ο πάροχος ενέργειας να μην υφίσταται καμία επίπτωση» τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Πέραν των Δήμων , προμηθευτές ενέργειας που μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν συγκεντρώσει ένα ποσό ανεξόφλητων οφειλών της τάξης των 350 εκατ. ευρώ προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) τα οποία τα πληρώνουν μέσω διακανονισμών, έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμή νέες ανεξόφλητες οφειλές άνω των 20 εκατ. ευρώ προς το ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ενημερώσει σχετικά τη ΡΑΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο έχει αποστείλει εξώδικα σε τρεις εταιρίες για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών. Η κατάσταση προβληματίζει όχι μόνο τις αρμόδιες Αρχές, ΡΑΕ και ΥΠΕΝ αλλά και προμηθευτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό σε μια συγκυρία που οι υψηλές τιμές έχουν κοκκινίσει τους ισολογισμούς τους.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης