Με εγγυητική 750.000 ευρώ η υλοποίηση του υβριδικού στην Αστυπάλαια - Όλο το σχέδιο με τις δύο φάσεις

Με εγγυητική 750.000 ευρώ η υλοποίηση του υβριδικού στην Αστυπάλαια - Όλο το σχέδιο με τις δύο φάσεις
Η Α΄ Φάση της ανταγωνιστικής Διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ενώ δύο χρόνια μετά την εμπορική λειτουργία του έργου η ΡΑΕ ξεκινά τη Β΄ Φάση.
Εγγυητική επιστολή ύψους 750.000 ευρώ θα πρέπει να καταθέσει ο επενδυτής που θα προκριθεί από την ανταγωνιστική διαδικασία που θα ξεκινήσει η ΡΑΕ για το Ειδικό Πιλοτικό Έργο της Αστυπάλαιας . Το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του εκτιμώμενου κόστους για την κατασκευή του ειδικού πιλοτικού υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αστυπάλαια που υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Το πιλοτικό έργο της Αστυπάλαιας θα αποτελείται από νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και θα εφαρμόζει μέτρα διαχείρισης της παραγωγής και της ζήτησης του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού, η οποία θα σχετίζεται με το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Oι δύο φάσεις του έργου

Σύμφωνα με το ειδικό πλαίσιο για την υλοποίηση και λειτουργία του το οποίο μόλις χθες πήρε το πράσινο φως από το ΥΠΕΝ, το πιλοτικό έργο θα αναπτυχθεί, υπό τη μορφή Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ), σε δύο διακριτές φάσεις.
Στην «Α’ Φάση» η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ( φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος κατ’ ελάχιστον 3 MW) , τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ( κατ’ ελάχιστον 7,2 MWh) και οι υποδομές διαχείρισης, που θα κατασκευαστούν, θα επιτρέψουν να επιτευχθεί διείσδυση «πράσινης» ενέργειας τουλάχιστον ίση με το 50% της ετήσιας ζήτησης ρεύματος στην Αστυπάλαια, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στο νησί, καθώς και κατά προτεραιότητα κάλυψη της ζήτησης ενέργειας για φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατά την υλοποίηση της Α’ Φάσης δεν θα επιβάλλεται πλήρης διακοπή στη λειτουργία των θερμικών μονάδων του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ, ακόμη και σε περίπτωση που αυτό καθίσταται εφικτό μέσω της διαθέσιμης παραγωγής και της αποθηκευμένης ενέργειας ΑΠΕ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, η διατήρηση μονάδων σε λειτουργία διευκολύνει τη διαχείριση και την ασφάλεια λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Η Α΄ Φάση ολοκληρώνεται και το πιλοτικό σύστημα τίθεται σε εμπορική λειτουργία εντός 20 μηνών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού του υβριδικού συστήματος.

Η «Β’ Φάση» αποβλέπει στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό, θα επεκταθεί το δυναμικό παραγωγής ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης, ενώ προβλέπεται πλέον και η συστηματική διακοπή της λειτουργίας των θερμικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Α΄ Φάση της ανταγωνιστικής Διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο, ενώ περίπου δύο χρόνια μετά την εμπορική λειτουργία του έργου και μετά από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ ξεκινά τη Β΄ Φάση. Ειδικότερα, κατά την Α΄Φάση:

  • Εντός έξι μηνών δηλαδή έως τις 15 Αυγούστου η ΡΑΕ με απόφασή της, προκηρύσσει, ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών αφενός για την ανάδειξη του παραγωγού που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και τη λειτουργία του, και αφετέρου για τη χορήγηση Λειτουργικής Ενίσχυσης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Με την ίδια απόφαση, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθορίζεται και αποτελεί μέρος των τευχών προκήρυξης του διαγωνισμού το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και οι αρχές διαχείρισης του πιλοτικού έργου και του ηλεκτρικού συστήματος Μ∆Ν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη ∆ιασυνδεδεμένων Νησιών.
  • Εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΡΑΕ. Η αίτηση συμμετοχής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αίτηση για τη χορήγηση από τη ΡΑΕ Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για Υβριδικό Σταθμό.
  • Η ΡΑΕ εξετάζει και αξιολογεί τις αιτήσεις συμμετοχής κατά προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων εκκρεμών αιτημάτων στην Αρχή, κατά την ημερομηνία υποβολής τους.
  • Αφού ολοκληρωθεί η περίοδος της εξέτασης τυχόν ενστάσεων ή αντιρρήσεων, η ΡΑΕ εκδίδει απόφαση αναφορικά με τα οριστικά αποτελέσματα του Α’ Σταδίου της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, το αργότερο εντός 4 μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων συμμετοχής.
  • Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων του Α’ Σταδίου της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, κατατίθεται στη ΡΑΕ από τον επιλεγέντα συμμετέχοντα Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης και Λειτουργίας του έργου, ύψους 750.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί ποσοστό 15% του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής της συνολικής επένδυσης που υπολογίζεται στα περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Το Β’ Στάδιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του πιλοτικού έργου και αφορά την υλοποίηση της Β’ Φάσης του πιλοτικού έργου από τον επιλεγέντα παραγωγό και ειδικότερα περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Εντός 3 μηνών από τη συμπλήρωση το πολύ δύο ετών από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έργου, ο ΔΕΔΔΗΕ συντάσσει εισήγηση προς τη ΡΑΕ, την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΕΝ, προβαίνοντας σε καταγραφή και αξιολόγηση της υλοποίησης, διαχείρισης και λειτουργίας του.
  • Σε δύο μήνες η ΡΑΕ κοινοποιεί στον Παραγωγό ΥΒΣ ΕΠΕ πρόσκληση για την υποβολή στην ΡΑΕ και τον Διαχειριστή ΜΔΝ τεχνικής και οικονομικής πρότασης για την υλοποίηση της Β’ Φάσης του ΕΠΕ, με επέκταση των συνιστωσών παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας του ΕΠΕ. Ωστόσο, εάν κρίνει από την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ ότι το έργο δεν είναι αναγκαίο, οικονομικά βιώσιμο, ενεργειακά αποδοτικό ή τεχνικά άρτιο και ασφαλές μπορεί να μην προχωρήσει στο Β’ Στάδιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
  • Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την πρόσκληση ο παραγωγός του υβριδικού συστήματος του πιλοτικού έργου υποβάλλει στη ΡΑΕ την τεχνική και οικονομική του πρόταση για την υλοποίηση της Β’ Φάσης, καθώς και τα προβλεπόμενα έγγραφα και στοιχεία, μεταξύ των οποίων την προσφορά του για Τιμή Αποζημίωσης του Έργου λαμβάνοντας υπόψη τα νέα χαρακτηριστικά λειτουργίας του και τον αναμενόμενο τρόπο ένταξης και απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας από τις μονάδες.

Ένα μήνα για κάθε στάδιο αδειοδότησης

Ο παραγωγός του υβριδικού συστήματος υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ εντός 15 ημερών από την έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού, αίτηση για τη διατύπωση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, με τον Διαχειριστή να πρέπει να τη χορηγήσει σε ενα μήνα από την υποβολή της, στην οποία θα περιγράφονται τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, τα κόστη τους, καθώς και οι βασικές τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο ΥΒΣ.

Μετά τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού, της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο Παραγωγός υποβάλλει εντός ενός μήνα στο ΥΠΕΝ αίτηση για έκδοση της άδειας εγκατάστασης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ΕΠΕ, η οποία θα εκδίδεται το αργότερο εντός ενός μήνα από την υποβολή της.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης, ο παραγωγός υποβάλλει στο ΥΠΕΝ αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία χορηγείται το αργότερο εντός ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης