Ενέργεια

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου - Στα 70 ευρώ/MWh (-1,23%)

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου - Στα 70 ευρώ/MWh (-1,23%)
Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και τις σοβαρές ενδείξεις του προβαδίσματος της διπλωματίας.

Τα συμβόλαια TTF του Μαρτίου υποχωρούν 1,23% στα 70 ευρώ/MWh. Στα ίδια επίπεδα η μείωση και για τα συμβόλαια Απριλίου και Μαΐου στα 69 ευρώ/MWh. Παρά τα σενάρια των ΗΠΑ, η κρίση στην Ουκρανία βαίνει προς εκτόνωση.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα ανακοίνωσε το τέλος των ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή, ενώ χθες (15/2/2022) είχαν αποχωρήσει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Η πτώση είχε φτάσει το -3,7% νωρίτερα.

Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Κριμαία

Το πρωί της Τετάρτης (16/2/2022), η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία και την αποχώρηση στρατευμάτων από την περιοχή.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε εικόνες στρατιωτικών μονάδων που διασχίζουν μια γέφυρα πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Ουκρανός υπ. Άμυνας: Σταθερή η κατάσταση ασφάλειας

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Alexei Reznikov, δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ρωσικές απειλές δεν περιέχουν «κάτι το μη αναμενόμενο» και ότι συνάδουν με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο υπουργός είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, μια εκ των οποίων θα παρακολουθήσει και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Λευκορωσίας.Ο γείτονας της Ουκρανίας έχει διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι δεν υπάρχει καμία στρατιωτική απειλή από το έδαφός του.Ο Reznikov πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει μέσω «τηλεδιάσκεψης» στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο Πέμπτη.

H επιφύλαξη Biden


Η Δύση παραμένει, ωστόσο, επιφυλακτική. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία καθώς τα στρατεύματά της παραμένουν σε μία «απειλητική θέση», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια μίας διπλωματικής λύσης. Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Η αγορά παρακολουθεί στενά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες είναι περιορισμένες επί μήνες, αλλά ο Putin είπε χθες στον Scholz ότι η Μόσχα παραμένει αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Ο ήπιος καιρός και οι αυξημένες ροές υγροποιημένου αερίου (LNG) βοήθησαν στη μείωση της στενότητας στην αγορά τις περασμένες εβδομάδες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης