Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Moody's: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα στο ενεργειακό ρίσκο λόγω Ουκρανίας

Moody's: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα στο ενεργειακό ρίσκο λόγω Ουκρανίας
Ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο είναι υψηλό όσον αφορά την ενέργεια λόγω της υψηλής εξάρτησης από τη Ρωσία, αλλά χαμηλό όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και το εμπόριο
Ο κίνδυνος σημαντικών πιέσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών από την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι χαμηλός, εκτιμά σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτός εάν η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί και σε άλλες χώρες.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι το ρίσκο είναι υψηλό όσον αφορά την ενέργεια λόγω της υψηλής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία, αλλά χαμηλό όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και το εμπόριο.
 
Η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα σημαίνει ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να αποτελέσει το κυρίαρχο κανάλι μέσω του οποίου οι οικονομίες της Ευρώπης θα επηρεαστούν από μια σύγκρουση, σημειωνει η Moody's, αν και ορισμένες χώρες είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορίου και σε κινδύνους ασφάλειας, ειδικά σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Εκτεθειμένη ενεργειακά η Ελλάδα, αλλά περιορισμένος ο πιστωτικός αντίκτυπος

Σύμφωνα με τη Moody's, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελλάδα (stable Baa3) είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε διαταραχές στον εφοδιασμό με ρωσική ενέργεια, κυρίως σε φυσικό αέριο.
Ενώ η Αυστρία έχει σταματήσει να δημοσιεύει πληροφορίες για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ανά χώρα προέλευσης για λόγους εμπιστευτικότητας, οι διαθέσιμοι αριθμοί από τη Eurostat μέχρι το 2013 δείχνουν ότι περίπου το 60% των συνολικών αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης