Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Η καμπάνα χτυπά για τους υπερχρεωμένους παρόχους - Ελπίδες στην διεθνή αποκλιμάκωση των τιμών

ΡΑΕ: Η καμπάνα χτυπά για τους υπερχρεωμένους παρόχους - Ελπίδες στην διεθνή αποκλιμάκωση των τιμών
Ακρόαση την προσεχή εβδομάδα μετά την σημερινή Ολομέλεια υπό την απειλή κλεισίματος είτε χρεωκοπιών
Έντονη κινητικότητα σε σχέση για την αντιμετώπιση των χρεών των παρόχων κλιμακώνεται καθώς η διόγκωση που υπάρχει στις οφειλές θα τεθεί σήμερα στην Ολομέλεια που έχει συγκαλέσει η ΡΑΕ με την συμμετοχή των διαχειριστών  ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ.
Οι υψηλές τιμές διαρκείας στην χονδρική σε συνδυασμό με την επιδείνωση των cash flows αλλά και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη των μη καθετοποιημένων παρόχων για να ανταποκριθούν στα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, σε σημείο που ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα σταθεροποιήσουν το σύστημα.

Ακρόαση για τελικές λύσεις

Για τον λόγο αυτό και η ΡΑΕ έχει εντείνει την εποπτική της κινητοποίηση και μετά την σημερινή της ολομέλειεα, όπου θα προσμετρηθεί το βάθος του προβλήματος για τους 4-5 υπερχρεωμένους παρόχους από τους διαχειριστές, θα καλέσει τις εταιρίες με τις μεγάλες οφειλές σε ακρόαση την προσεχή εβδομάδα.
Βασικός στόχος θα είναι να υπάρξει για τον καθένα από τους μεγάλους οφειλέτες ο προσδιορισμός αποπληρωμής των οφειλών υπό το φάσμα της αφαίρεσης της άδειας, σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας και της χρεωκοπίας.
Σημαντική παράμετρος είναι η διεθνής εξέλιξη, καθώς μια εύρεση ισορροπιών στην κρίση της Ουκρανίας και κυρίως στην διευθέτηση των νέων ισορροπιών που θα διαμορφωθούν για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Γερμανίας. Μια τέτοια εξέλιξη αν έλθει γρήγορα, θα επιτρέψει μια εξομάλυνση των τιμών που θα δώσει και την ανάσα ζωής στους προβληματικούς προμηθευτές.

Σε αντίθετη περίπτωση η επιβίωση για τουλάχιστον για δύο από αυτούς θα είναι δύσκολη, καθώς είναι αμφίβολλο αν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν εταιρίες υπερχρεωμένες για να ενισχύσουν το μερίδιό τους. Άρα και καλή τη προθέση να δοθεί χρόνος για στρατηγικούς επενδυτές από το ΥΠΕΝ , θα είναι κάτι που δύσκολα θα λειτουργήσει.
Εξάλλου για τους πελάτες παρόχων που θα βρεθούν εκτός αγοράς, η Υπηρεσία του Τελευταίου Καταφυγίου, την οποία έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει αναλάβει η Elpedison, αποτελεί την πρώτη λύση. Η μετάβασή τους σε αυτή την Υπηρεσία γίνεται αυτόματα, χωρίς κάποια ενέργεια των καταναλωτών και μπορούν να παραμείνουν σε αυτή για διάστημα τριών μηνών, μέσα στο οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν νέο πάροχο. Κατά τον τρόπο αυτό θα επωφεληθούν οι μεγάλοι και ισχυροί παίκτες της αγοράς ενισχύοντας τα μεριδιά τους.

Επικίνδυνη η αναπαραγωγή ζημιών - Καταλύτης ο Παπαστεργίου

Οι ανεξόφλητες οφειλές των υπερχρεωμένων παρόχων υπολογίζονται στα 500 εκατ και αφορούν μεταξύ άλλων εγγυητικές, διακανονισμούς παλαιότερους, δημιουργία νέων χρεών και χρηματοιοικονομικά κόστη από την χρηματοδότηση ζημιογόνου δραστηριότητας. Η σημερινή κρίση πάντως, αναδεικνεύει όπως κάθε κρίση, ποιοί έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν και να παραμείνουν σε μια αγορά, που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε σαν την χρυσοτόκο όρνιθα ακόμα και για εταιρικά σχήματα που μένουν σήμερα γυμνά στην κυριολεξία.

Καταλύτης των τελευταίων ημερών αναδεικνύεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δ.Παπαστεργίου ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης για τις οφειλές προς τους Δήμους. Εκετιμάται πάντως ότι η δομή της αγοράς παρά την ενδεχόμενη έξοδο ή συρρίκνωση κάποιων παρόχων, σε μεγάλο βαθμό δεν θα αλλάξει, καθώς οι βασικοί παίκες θα παραμείνουν αντιμετωπίζοντας μια ζημιογόνο χρονιά.

Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει καμπάνια προώθησης των σταθερών τιμολογίων από την πλευρά της ΔΕΗ με στόχο την υποστήριξη των καταναλωτών στην φάση της παρατεινόμενης κρίσης. Τα ζητήματα της αγοράς δεν αφορούν μόνο το ξεκαθάρισμα των προβληματικών εταιριών, που αναπαράγουν ζημίες και χρέη στο σύστημα αλλά και η καλύτερη δυνατή διαχείριση των καλοπροαίτερων καταναλωτών, που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση και μέσω ρυθμίσεων προσπαθούν να παραμείνουν ενήμεροι.

Για τις εταιρίες πάντως με τα αυξημένα χρέη, όπως στην περίπτωση της Volterra που ανήκει σε έναν μεγάλο όμιλο όπως η AVAX, η προφανής λύση είναι η αύξηση κεφαλαίου, διότι αδιέξοδες εξελίξεις αν δεν βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές, θα οδηγήσουν σε καταγραφείσες ζημίες τους ίδιους τους ομίλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης