Ενέργεια

Putin: Θα αυξήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, αν χρειαστεί

Putin: Θα αυξήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, αν χρειαστεί
Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία

Έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, δηλώνει η Μόσχα δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη θέση του Ρώσου προέδρου μετέφερε ο πρέσβης της Μόσχας στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ. Από το Μιλάνο, όπου συμμετείχε σε ένα ρωσο-ιταλικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο Ραζόφ δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η Ρωσία σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις και είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ποσότητες, εάν χρειαστούν».

Πούτιν καλεί Ντράγκι στη Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε στη Μόσχα τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενημέρωσε ακόμη ο Ραζόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά τη «μετριοπαθή», όπως την χαρακτήρισε, στάση της Ιταλίας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο απάντησε ότι η Ιταλία δέχεται την πρόσκληση. «Θα συντονίσουμε τις ημερομηνίες για μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους.

Στενές σχέσεις λόγω φυσικού αερίου

Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η υπό κρατικό έλεγχο ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και συμφωνίες με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft που έχουν «παγώσει». Η ανησυχία έχει αυξηθεί για την πιθανή αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί στις προμήθειες από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης