Διεθνή

Επανέρχεται ο Biden: Όλα δείχνουν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επανέρχεται ο Biden: Όλα δείχνουν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για ολιγόωρη επίσκεψη στο Οχάιο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Ρωσία «εμπλέκεται σε μια επιχείρηση ψευδούς για να έχει μια δικαιολογία για να εισβάλει».

«Κάθε ένδειξη που έχουμε συντείνει στο ότι είναι προετοιμασμένοι να εισβάλουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Πάντως, νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους και όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την λήξη των ασκήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ, Μπαρτ Γκόρμπαν, απελάθηκε από την Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασης του.

Η Μόσχα απέλασε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της» ανέφερε σε δήλωσή της η αμερικανική πρεσβεία.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS.

«Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια» δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης