Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: Γιατί οι ΗΠΑ διατηρούν ανοιχτούς τους πυρηνικούς σταθμούς που χάνουν χρήματα;

CNBC: Γιατί οι ΗΠΑ διατηρούν ανοιχτούς τους πυρηνικούς σταθμούς που χάνουν χρήματα;
Στα 6 δισ. δολ το σχέδιο των ΗΠΑ για διατήρηση των πυρηνικών σταθμών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να κρατήσει ανοιχτούς πυρηνικούς σταθμούς στην χώρα, επειδή χάνουν πάρα πολλά χρήματα διατηρώντας τους σε καθεστώς συντήρησης, σύμφωνα με το CNBC.

Οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν καθαρή ενέργεια χωρίς αέρια θερμοκηπίου, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση Βiden να πετύχει τον δικό της φιλόδοξο κλιματικό στόχο για μείωση της καθαρής ρύπανσης από αέρια θερμοκηπίου κατά 50% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Στο πρόγραμμα Υποδομών περιγράφεται η διατήρηση του υπάρχοντος στόλου των αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ, αξίας 6 δις. δολ. Στις 10 Φεβρουαρίου, το Γραφείο Πυρηνικής Ενέργειας του ΥΠΕΝ έκανε τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσει η διαδικασία διανομής αυτών των χρημάτων. Αυτά τα χρήματα απαιτούνται επειδή πολλαπλοί πυρηνικοί σταθμοί «κινδυνεύουν να κλείσουν πρόωρα» και αρκετοί άλλοι «έχουν ήδη κλείσει πρόωρα λόγω οικονομικών συνθηκών», σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 πολιτείες με πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις και 10 πολιτείες με πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής απορρυθμίζονται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας.

Σε απελευθερωμένες αγορές, οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας πρέπει να πουλήσουν την ενέργειά τους με τις εταιρείες διανομής να καλούνται να επιλέξουν την πιο φθηνή ενεργειακή επιλογή που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. Σήμερα, αυτό το κάνει το φυσικό αέριο.

Ο ευνοϊκός παράγοντας για την πυρηνική ενέργεια

Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή του Rhodium Group, Ben King, ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγεί την οικονομία της πυρηνικής ενέργειας είναι το πόσο φθηνό είναι το φυσικό αέριο.

«Όταν το φυσικό αέριο είναι φθηνό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα πυρηνικά να βγάλουν τα έσοδα που χρειάζονται για να παραμείνουν λειτουργικά και οικονομικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές και τις προβλέψεις του φυσικού αερίου, ο King και οι συνεργάτες του έχουν προβλέψει ότι έως και το 1/3 της τρέχουσας χωρητικότητας του στόλου πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθεί. Ο πυρηνικός στόλος θα μειωθεί από περίπου 96 GW σε περίπου 60 πυρηνικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ σε 60 GW μέχρι το 2030, προβλέπει η εταιρεία.

Ενώ τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια στον νόμο για τις υποδομές είναι χρήσιμα για να αναχαιτιστεί μια πιθανή πλημμύρα λουκέτων, αυτό δεν είναι αρκετό σύμφωνα με τον King.

Τα ιερά δισκοπότηρα της ενέργειας

Οι άλλες μεγάλες πηγές ενέργειας με μηδενικές εκπομπές περιλαμβάνουν την αιολική, την ηλιακή και την υδροηλεκτρική ενέργεια, και οι τιμές για αυτές τις πηγές ενέργειας είναι συχνά οι χαμηλότερες διαθέσιμες στην αγορά.

Η πυρηνική πρέπει να ανταγωνιστεί και αυτές τις χαμηλότερες τιμές, αν και όχι στο βαθμό του φυσικού αερίου. «Ο αντίκτυπος που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίπεδο που είναι εγκατεστημένοι είναι ωχρός σε σύγκριση με τον αντίκτυπο που έχει το φυσικό αέριο», είπε ο King.

Από την άλλη πλευρά, λόγω του ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι διακοπτόμενες πηγές ενέργειας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά (ή φυσικό αέριο ή άνθρακα) ως πηγές βασικού φορτίου έως ότου αναπτυχθεί και κατασκευαστεί η τεχνολογία μπαταριών σε κλίμακα χρησιμότητας.

Αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο της ενεργειακής μετάβασης. Η πρακτική λύση της αποθήκευσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με ΑΠΕ, ώστε οι άνθρωποι να έχουν αξιόπιστη ισχύ 24x7. Και αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα για να κλιμακωθεί περισσότερο και εξυπηρετήσει την ανθρωπότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης