Ενέργεια

Oilprice: Πιθανό ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων στο ενεργειακό μέτωπο ελέω Γαλλίας

Oilprice: Πιθανό ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων στο ενεργειακό μέτωπο ελέω Γαλλίας
Την περασμένη εβδομάδα, η EDF αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πυρηνική παραγωγή για το 2022 και το 2023

Ένα εξαιρετικά σοβαρό ενδεχόμενο για την παράταση της ενεργειακής κρίσης και μετά τον χειμώνα εξετάζει το Oilprice. Αιτία αυτού του σεναρίου έχει γαλλικές ρίζες, καθώς η χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία – που θεωρείται σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο την άνοιξη.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία λαμβάνει περισσότερο από το 70% της συνολικής ηλεκτρικής της ενέργειας από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κινήσεις της EDF

Η γαλλική EDF έβαλε λουκέτο σε δύο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα τέλη του περασμένου έτους, αφού βρήκε ένα σφάλμα σε έναν από αυτούς. Αυτό οδήγησε τον συνολικό αριθμό των πυρηνικών σταθμών εκτός λειτουργίας τον Δεκέμβριο σε τέσσερις, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 13% της τρέχουσας διαθεσιμότητας ενέργειας στη Γαλλία.

Την περασμένη εβδομάδα, η EDF αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πυρηνική παραγωγή για το 2022 και το 2023.

Ως μέρος του προγράμματος ελέγχου της στον γαλλικό πυρηνικό στόλο, η EDF αναθεώρησε την εκτίμηση της πυρηνικής παραγωγής για το 2022 από 300 – 330 TWh σε 295 – 315 TWh. Μέρες αργότερα, η EDF αναθεώρησε την εκτίμηση της γαλλικής πυρηνικής παραγωγής για το 2023 από 340 – 370 TWh έως 300-330 TWh.

Η σοβαρή ανησυχία

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Bloomberg ο Fabian Ronningen, αναλυτής της Rystad Energy, «η τελευταία ενημέρωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την αγορά, καθώς η μειωμένη πυρηνική παραγωγή θα επεκτείνει και θα επιδεινώσει την ευρωπαϊκή κρίση και θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην ήδη στενή κατάσταση εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία».

Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις για την πυρηνική ενέργεια που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον κλάδο, οι αντιδραστήρες Chinon 3, Cattenom 3 και Bugey 4 θα σταματήσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της EDF. Αλλά έως ότου αυτοί οι αντιδραστήρες αρχίσουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως η γαλλική πυρηνική παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα βραχυπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης