Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βελτιώνεται η εικόνα επάρκειας αερίου στην Ευρώπη - Στα 13,1 δισ κυβ μέτρα η εισαγωγή LNG για τον Ιανουάριο

Βελτιώνεται η εικόνα επάρκειας αερίου στην Ευρώπη - Στα 13,1 δισ κυβ μέτρα η εισαγωγή LNG για τον Ιανουάριο
Η αποθήκευση σε όλη την Ευρώπη παραμένει σε χαμηλό πενταετίας στο 32,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν μετά από έναν ήπιο χειμώνα και τις άνευ προηγουμένου παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά η αναπλήρωση θα είναι μια πρόκληση αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με το Reuters.
Η χειμερινή περίοδος διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο και η θερινή περίοδος αερίου ξεκινά τον Απρίλιο.
Συνήθως τη θερινή περίοδο οι τιμές και η ζήτηση του φυσικού αερίου χονδρικής είναι χαμηλότερες και περισσότερο αέριο πηγαίνει στην αποθήκευση. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη πέρυσι. Η παγκόσμια προσφορά ήταν περιορισμένη λόγω της υψηλής ασιατικής ζήτησης για LNG και των χαμηλότερων από το κανονικών ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Παράλληλα τα κοντινά συμβόλαια Μαρτίου έπεσαν στα 71,90 ευρώ/MWh για το TTF.

gaw1.JPG


Οι τιμές χονδρικής ήταν ασυνήθιστα υψηλές για τη θερινή περίοδο και περιόρισαν τις εγχύσεις αερίου στην αποθήκευση. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη εισήλθε στον χειμώνα με την αποθήκευση φυσικού αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Η ανησυχία ότι ο ρωσικός εφοδιασμός φυσικού αερίου θα διαταραχθεί εάν η χώρα εισβάλει στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει.

gas2.JPG

«Η αποθήκευση δεν αναμένεται να κλείσει τον χειμώνα σε οριακά επίπεδα, άρα δίνει στην Ευρώπη ένα απόθεμα ασφαλείας και θα έχει επιπτώσεις στην ανανέωση της ζήτησης αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η Laura Page, αναλύτρια LNG στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler.
Σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy, τα επίπεδα αποθήκευσης στη βορειοδυτική Ευρώπη είναι περίπου 10% κάτω από τους όγκους του 2021.
Η αποθήκευση σε όλη την Ευρώπη παραμένει σε χαμηλό πενταετίας στο 32,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

gas3.JPG

«Η Ευρώπη έλαβε παράδοση - ρεκόρ 13,15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG τον Ιανουάριο, αφού η Ασία σταμάτησε να ανταγωνίζεται για τα φορτία της λεκάνης του Ατλαντικού», δήλωσε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.
Οι εισροές LNG στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλές φέτος, αλλά αναμένεται να μειωθούν από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι Ασιάτες αγοραστές πρέπει να ανεφοδιαστούν, η Ιαπωνία καλύπτει τις πυρηνικές διακοπές με LNG και η συνολική ζήτηση στην Ασία αυξάνεται, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η νέα χωρητικότητα LNG που θα προστεθεί φέτος θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προμήθεια και οι παραγωγοί μπορεί να αναβάλουν τις διακοπές συντήρησης υποδομής LNG για να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές, δήλωσε ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου της Rystad Energy.
Η Ρωσία είναι απίθανο να στείλει μεγαλύτερους όγκους φυσικού αερίου, δεδομένης της απροθυμίας της να κλείσει πρόσθετη χωρητικότητα αγωγών στην Ευρώπη φέτος, πρόσθεσε.
Παράλληλα οι τιμές των κοντινών συμβολαίων Μαρτίου συνέχισαν την σταδιακή αποκλιμάκωση, κλείνοντας στα 71,9 ευρώ/MWh

Οικονομικά κίνητρα

Ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη οικονομικών κινήτρων για αναπλήρωση. Η τοποθέτηση αερίου στην αποθήκευση έχει κόστος. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές απαιτούν χαμηλότερες τιμές το καλοκαίρι σε σύγκριση με τον επόμενο χειμώνα για να δημιουργήσουν αποθέματα, αλλά οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο είναι ομοιόμορφα υψηλές μέχρι το επόμενο έτος. Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλειται το Reuters την Παρασκευή έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει να απαιτείται από τις χώρες να γεμίζουν την αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από κάθε χειμώνα, για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων και να αντιμετωπίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού.
«Η Επιτροπή προτείνει μια νομική απαίτηση για τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές. Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι εταιρείες είναι απίθανο να αποθηκεύσουν αρκετό φυσικό αέριο με βάση μόνο τα κίνητρα της αγοράς, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr





 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης