Ενέργεια

Στα 265 εκατ οι οφειλές των Παρόχων προς τους Διαχειριστές - Το κύριο μέρος στον ΔΕΔΔΗΕ

Στα 265 εκατ οι οφειλές των Παρόχων προς τους Διαχειριστές - Το κύριο μέρος στον ΔΕΔΔΗΕ
O ΔΕΔΔΗΕ είναι ο βασικός διαχειριστής προς τον οποίο συγκεντρώνεται το μεγάλο μέρος των οφειλών
Στα 265 εκατ ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των παρόχων προς τους διαχειριστές του συστήματος σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία.
Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν και ρυθμισθείσες οφειλές είτε κάλυψη εγγυητικών, που εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει διαφορετικός βαθμός αξιοπιστίας από εταιρία σε εταιρία.
Η ΔΕΗ φέρεται να οφείλει 89 εκατ στον ΔΕΔΔΗΕ και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρία, το ποσόν θα καλυφθεί άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 49% στο Macquarie και η μετάβση στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει. Εξάλλου με 4 δισ ρευστότητα η ΔΕΗ έχει εκ των πραγμάτων την απόλυτη ευχέρεια να αποπληρώσει αυτό το ποσόν.
Παράλληλα η ΔΕΗ είναι πιστωτική 7 εκατ στον ΑΔΜΗΕ ενώ οφείλει 7 εκατ στον ΔΑΠΕΕΠ με βάση στοιχεία που αφορούν ελάχιστες ημέρες πιστοποίησης.

Ακολουθεί σε οφειλές η Ήρων με 46 εκατ , που επιμερίζονται με 26 εκατ στον ΔΕΔΔΗΕ, 4 εκατ στον ΑΔΜΗΕ και 16 εκατ στον ΔΑΠΕΕΠ. Η 'Ηρων Ενεργειακή που ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα είναι μέλος ενός ομίλου, που η επεκτατική πολιτική του συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του δανεισμού του και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Finance θα διευρυνθεί τα προσεχή χρόνια. Τούτου δοθέντος προφανώς και τηρείται μια πολιτική με μεγάλη προσoχή στις ταμειακές ροές, δεδομένων και των δυσκολιών της αγοράς, οι οφειλές αυτές καλύπτονται με εγγυητικές σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο, ο ΔΕΔΔΗΕ «πάγωσε» το ήμισυ των οφειλών και έδωσε ρυθμίσεις για το υπόλοιπο 50% χωρίς να ζητήσει εγγυητικές.

Η Elpedison εμφανίζεται να οφείλει 13 εκατ ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και να είναι πιστωτική κατά 2 εκατ από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας οι οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν μέρος της ρύθμισης που έδωσε την δυνατότητα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ προς την αγορά να υλοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ξέσπασε η κρίση, κατά συνέπεια δεν είναι ληξιπρόθεσμη.

Από τους καθετοποιημένους παρόχους η Mytilineos είναι η μόνη που εμφανίζεται με μηδενικές οφειλές, που αναλύονται σε 40 χιλ ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, 3,1 εκατ πιστωτική στον ΑΔΜΗΕ και 183 χιλ πιστωτική στον ΔΑΠΕΕΠ.

Από τους μη καθετοποιημένους παρόχους το Φυσικό Αέριο (Αέριο Αττικής) έχει επίσης σχεδόν μηδενικές οφειλές με 600 χιλ στον ΔΕΔΔΗΕ και πιστωτικό 48 χιλ στον ΑΔΜΗΕ

Η NRG που ακόμα δεν ανήκει σε καθετοποιημένο όμιλο και έχει ανεβάσει σημαντικά τα μερίδιά της έχει οφειλές 17 εκατ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για τις οποίες όπως αναφέρει η δίοικησή της είναι ρυθμισμένες αντίστοιχα , μηδέν στον ΑΔΜΗΕ και 5 εκατ στον ΔΑΠΕΕΠ, που επίσης αναφέρονται σε πιστοποιηθείσες προς ολίγων ημερών. Η εταιρία ανήκει στον Όμιλο της Motor Oil, κατά συνέπεια υπάρχει η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση για την κάλυψη των εν λόγω ποσών.

Από τις μικρότερες εταιρίες η δυσκολότερη εικόνα εμφανίζεται από την Volterra με οφειλές 37 εκατ ευρώ, η οποία και όπως έχει καταγραφεί είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά.

Από το όλο ρεπορτάζ προκύπτει γιατί ο ΑΔΜΗΕ δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη των διαχειριστών με την Ολομέλεια της ΡΑΕ την περασμένης Πέμπτη 17/2, καθώς δεν διαθέτει ουσιαστικά απαιτήσεις από τους παρόχους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ είναι πιστωτικός σε ορισμένους από αυτούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης