Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 96 δολάρια κινείται το brent, στα 93 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 96 δολάρια κινείται το brent, στα 93 δολ. το αργό

Ανησυχία για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν τη Δευτέρα λόγω του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία και για τις προοπτικές μιας πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σε ανακοίνωση του τη Δευτέρα ότι έχει παρουσιάσει και στους δύο ηγέτες μια σύνοδο κορυφής για «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Περί τις 20:35 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν 2,67% στα 96,04 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 2,58% στα 93,65 δολάρια το βαρέλι .

Γεωπολιτικές εντάσεις

Οι αγορές πετρελαίου ήταν αναστατωμένες τον περασμένο μήνα λόγω ανησυχιών ότι μια ρωσική εισβολή στη γείτονά της θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αργού, αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν από την πιθανότητα επιστροφής του ιρανικού αργού στην αγορά άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Παρασκευή ότι μια συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 ήταν «πολύ κοντά».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά παρέμεινε σφιχτή και οποιαδήποτε προσθήκη πετρελαίου θα βοηθούσε, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν ασταθείς στο εγγύς μέλλον, καθώς το ιρανικό αργό πιθανότατα θα επιστρέψει μόνο αργότερα μέσα στο έτος.
«Υπάρχουν τόσες πολλές γεωπολιτικές πιέσεις που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση (στις κινήσεις της αγοράς) - με την Ουκρανία και το Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της National Australia Bank, Baden Moore.

Απομάκρυνση από τις αγορές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και δεν θα έχει πρόσβαση σε σημαντικές εξαγωγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

«Εάν λάβει χώρα μια ρωσική εισβολή, όπως προειδοποίησαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank Vivek Dhar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης