Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παπαστεργίου(ΚΕΔΕ): Ηλεκτρονικός έλεγχος για απόδοση των δημοτικών τελών από τους παρόχους εντός 2-3 μηνών

Παπαστεργίου(ΚΕΔΕ): Ηλεκτρονικός έλεγχος για απόδοση των δημοτικών τελών από τους παρόχους εντός 2-3 μηνών
Το ακριβές ύψος των οφειλών προς τους Δήμους δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί λόγω της απουσίας online μηχανισμού

Νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια απόδοσης των δημοτικών τελών από τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λειτουργούν ως εισπρακτικός μηχανισμός για λογαριασμό των δήμων εισηγείται η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση. Παράλληλα ζητεί να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η παρακολούθηση των ποσών που πρέπει να αποδοθούν στους Δήμους ώστε να εκκαθαρίζονται οι οφειλές εντός δυο ή τριών μηνών.

Το ζήτημα των οφειλών κάποιων εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Δήμους ήλθε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα εν μέσω ενεργειακής κρίσης μετά από μια σειρά διαβημάτων διαμαρτυρίας της ΚΕΔΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού. Και τούτο διότι οι οφειλές προς τους Δήμους τους τελευταίους μήνες διογκώνονταν συνεχώς με αποτέλεσμα να φθάσουν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.

Κενό στη νομοθεσία

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, «οι αρρυθμίες στην απόδοση των δημοτικών τελών δεν είναι προϊόν μόνο της ενεργειακής κρίσης αφού κάποιοι από τους παρόχους, είχαν ξεκινήσει να μην αποδίδουν τα εισπραττόμενα δημοτικά τέλη εδώ και περίπου ένα χρόνο».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και οφείλεται στο κενό που υπάρχει στην νομοθεσία όσον αφορά τον χρόνο απόδοσης των τελών. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «θα πρέπει να υπάρχει μέγιστος χρόνος απόδοσης των δημοτικών τελών που έχουν εισπραχθεί. Όχι των ποσών που δεν έχουν εισπράξει οι πάροχοι τα οποία προφανώς δεν ζητούν οι Δήμοι, αλλά για αυτά που έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ακριβές ύψος των οφειλών προς τους Δήμους δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί λόγω της απουσίας online μηχανισμού μέσω του οποίου να καταγράφονται οι πληρωμές από κάθε καταναλωτή και κάθε αριθμό παροχής ρεύματος. Έτσι το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους υπολογίστηκαν κατά προσέγγιση σε 70-100 εκατ. ευρω στη βάση του τι είχε εισπραχθεί πριν ένα χρόνο από τις ίδιες εταιρίες προμήθειας ρεύματος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου «ακόμη και από τις εταιρίες που είναι συνεπείς ως προς την απόδοση των δημοτικών τελών, δεχόμαστε αυτό που λέει η εταιρία, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε».

Μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σημειώνει εξάλλου ότι οι Δήμοι από την πλευρά τους είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους προμηθευτές τους εντός διμήνου και σε περίπτωση που ένα τιμολόγιο δεν αποπληρωθεί εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει οριστεί τότε τα χρήματα παρακρατούνται από το κράτος προκειμένου να αποδοθούν στον δικαιούχο.
Όπως λέει ο κ. Παπαστεργίου «Δεν μπορεί εμείς να πρέπει να πληρώσουμε εντός διμήνου τους προμηθευτές μας και τα δημοτικά τέλη που αποτελούν βασικό έσοδο ειδικά για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες να μην πληρώνονται εγκαίρως».

Πάντως οι οφειλές για τις οποίες έχει γίνει ο θόρυβος οι διαμαρτυρίες αλλά και η αποστολή εξωδίκων από κάποιους Δήμους προς του παρόχους ρεύματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, σε μεγάλο βαθμό πληρώθηκαν από τους προμηθευτές την προηγούμενη εβδομάδα μετά και τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και της ΡΑΕ. Για παράδειγμα στο Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος κινήθηκε νομικά με εξώδικα αποδόθηκε σχεδόν το 100% των χρημάτων που έπρεπε να αποδοθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης