Ενέργεια

Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του TANAP

Το Αζερμπαϊτζάν ενισχύει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του TANAP

Σχέδια για διπλασιασμό της χωρητικότητα στο μέλλον

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου φέτος και να αντλήσει 16,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τα οποία θα διοχετευθούν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian (TANAP), κυρίως στην Ευρώπη ενώ σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του στο μέλλον, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το μήνα ανακοίνωσε ότι αναζητά περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και περιορισμένες παραδόσεις από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή καυσίμων της.
Η ανησυχία για τη διακοπή του ρωσικού καυσίμου κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχει προκαλέσει κυρώσεις από τη Δύση.
Τα μέτρα κατά της Μόσχας περιελάμβαναν την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, γεγονός που βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, ειδικά για μελλοντικές παραδόσεις.

Το Μπακού προσφέρει τον TANAP ως εναλλακτική επιλογή προμήθειας στον ανταγωνισμό του με τη Μόσχα για την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. «Αυτή τη στιγμή ο αγωγός TANAP λειτουργεί στο 100% της χωρητικότητάς του», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Saltuk Duzyol.
«Έχουμε ήδη φτάσει σε ένα επίπεδο στη μεταφορά φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Τουρκίας και παραδίδουμε 5,7 bcm ετησίως.Συνολικά φέτος σκοπεύουμε να προμηθεύσουμε 16,2 bcm φυσικού αερίου στην Τουρκία και την Ευρώπη», είπε, υπονοώντας παραδόσεις 10,5 bcm στην Ευρώπη.
Ο Duzyol είπε ότι τα σχέδια για αύξηση της χωρητικότητας στα 23,7 bcm στη δεύτερη φάση και στη συνέχεια στα 31 bcm στην τρίτη φάση θα χρειαστούν τέσσερα έως πέντε χρόνια, ενώ απαιτείται πρόσθετη κατασκευή.
Το TANAP περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας σειράς αγωγών που μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Nord Stream 2

Η απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την πιστοποίηση του Nord Stream 2 έχει προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου ύωους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μήκους 1.230 χιλιομέτρων και την προοπτική αγωγών αποζημίωσης από την ρωσική Gazprom.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέσυρε την Τρίτη αξιολόγηση που υποβλήθηκε πέρυσι στη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, δηλώνοντας ότι ο αγωγός δεν ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Το υπουργείο αναμένεται να υποβάλει νέα αξιολόγηση εντός τριών μηνών, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία και την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη γείτονά της.

Εάν όπως αναμενόταν κηρύξει τον αγωγό κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ενέκρινε το έργο.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε την Τρίτη, αφού ο Scholz ανέστειλε το έργο ότι δεν μπορούσε να πιστοποιήσει το Nord Stream 2 και επομένως η λειτουργία του θα ήταν παράνομη.

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην Nord Stream 2 AG

"Σήμερα, έδωσα εντολή στην κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα εταιρικά στελέχη της ανέφερε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Πρόκειται για την εταιρεία Nord Stream 2 AG, η οποία είναι θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

"Σήμερα, έδωσα εντολή στην κυβέρνησή μου να επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG και στα εταιρικά στελέχη της. Αυτά τα βήματα αποτελούν μέρος της αρχικής δόσης κυρώσεων από τη μεριά μας ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία”, ανέφερε ο Μπάιντεν σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
"Με τις ενέργειές του, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε στον κόσμο ένα συντριπτικό κίνητρο να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Στην αρχή της εβδομάδας ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέχεια της αναγνώρισης από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αποσχιθεισών περιοχών της Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε ότι "παγώνει” ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης