Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κάπρος: Ακόμη και στο μισό μπορεί να πέσουν οι λιανικές τιμές αν εφαρμοστούν τα διμερή συμβόλαια

Κάπρος: Ακόμη και στο μισό μπορεί να πέσουν οι λιανικές τιμές αν εφαρμοστούν τα διμερή συμβόλαια
Χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μειώσουν ως 40% τις τιμές στην 5ετία - Απευθείας επιστροφή των "απροσδόκητων κερδών" στους καταναλωτές

Τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού και μεγάλων καταναλωτών ενέργειας αλλά και προμηθευτών είναι σύμφωνα με τον καθηγητή και σύμβουλο του ΥΠΕΝ Παντελή Κάπρο η μόνη λύση για τη μείωση των τιμών και για να μην μετακυλύεται πλήρως στον τελικό καταναλωτή η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας.
Μιλώντας σε ημερίδα του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή κρίση ο κ. Κάπρος, είπε ότι η ύπαρξη διμερών συμβολαίων είναι υποχρεωτική και πρόσθεσε ότι το πλαφόν 20% που εμποδίζει τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυτά, πρέπει να καταργηθεί. Μάλιστα εκτίμησε ότι εάν καταργηθεί το πλαφόν τότε οι λιανικές τιμές μπορεί να πέσουν ακόμη και στο μισό.

Ο κ. Κάπρος διευκρίνισε ότι η σύγκριση της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές δεν μας δίνει ενημέρωση για τις τιμές στη λιανική, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα το 100% της τιμής χονδρικής περνάει στη λιανική κάτι που δεν συμβαίνει στην Ευρώπη αφού το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας διακινείται μέσω διμερών συμβολαίων και μόνο ένα μικρό ποσοστό διαπραγματεύεται στη χονδρεμπορική αγορά.

Fund για εξομάλυνση των τιμών στην Ευρώπη

Σε ότι αφορά την κρίση τιμών στο φυσικό αέριο μίλησε για έλλειμμα πολιτικής από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αποκοιμισμένη από τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου της προηγούμενης πενταετίας δεν προέβλεψε να λάβει μέτρα προστασίας έναντι των διακυμάνσεων των τιμών.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για την ασφάλεια τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, την οποία θυμήθηκε σήμερα κατόπιν εορτής και έξι μήνες αργότερα από την άνοδο των τιμών και να μην έχει αφήσει την Gazprom να αδειάσει με τεχνητό τρόπο τις αποθήκες της Ευρώπης. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό fund που θα έπαιζε ρόλο στην εξομάλυνση των τιμών.

Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού του ταμείου ώστε να υπάρχει ένα σύστημα άμυνας απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών.
Πάντως, σήμερα σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, οι λύσεις είναι περιορισμένες. Τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε προοπτικής ρύθμισης των τιμών καθώς κάτι τέτοιο θα έχει όπως είπε σημαντικές παρενέργειες στην επιβίωση των εταιριών που συμμετέχουν στον ανταγωνισμό, ενώ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Η πλέον συμφέρουσα λύση σύμφωνα με τον κύριο Κάπρου είναι η επιστροφή στους καταναλωτές των "απροσδόκητων κερδών", κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω της γαλλικής πρότασης που προβλέπει τον προσδιορισμό του πλήρους κόστους μορφών ενέργειας όπως η πυρηνική και οι ΑΠΕ.

Απευθείας επιστροφή στους καταναλωτές

Όπως τόνισε, με το τρόπο αυτό τα υπερβάλλοντα έσοδα από τις χρηματιστηριακές αγορές δεν χρεώνονται στους προμηθευτές που αγοράζουν ενέργεια από την χρηματιστηριακή αγορά και επί της ουσίας επιστρέφονται απευθείας στους καταναλωτές. Σημείωσε ότι η λύση αυτή είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ενώ τόνισε ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να επιδοτεί τους καταναλωτές μέσω του ΔΑΠΕΕΠ από τα επιπλέον έσοδα των ΑΠΕ και των ρύπων με έναν αυτόματο μηχανισμό επί της ουσίας είναι ένας τρόπος εφαρμογής της γαλλικής λύσης.
Όπως είπε το ελληνικό σύστημα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς να επηρεάζει τα δημοσιονομικά της χώρας και προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών.

Χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μειώσουν ως 40% τις τιμές στην 5ετία

Τέλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής για ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία σημειώνοντας ότι η επιτάχυνση των ΑΠΕ, της αποθήκευσης, του βιομεθανίου, του υδρογόνου και κάθε μέσου με το οποίο θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου, μπορεί να δράσει καταληκτικά έναντι του εκβιασμού των τιμών που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή γεωπολιτικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα αναφέρθηκε σε σενάριο που τρέχει το εργαστήριο του ΕΜΠ του οποίου ηγείται, σύμφωνα με το οποίο με μία γενναία επιτάχυνση των ΑΠΕ, του βιομεθανίου και του υδρογόνου, είναι δυνατόν η Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να επιτύχει μείωση τιμών έως και 40%.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης