Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 47% η χρήση LNG - Ποιοί έφεραν και ποιοί θα φέρουν φορτία τον Μάρτιο για να διασφαλιστεί η επάρκεια

Στο 47% η χρήση LNG - Ποιοί έφεραν και ποιοί θα φέρουν φορτία τον Μάρτιο για να διασφαλιστεί η επάρκεια
Επί του παρόντος όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο επάρκειας δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το καταστροφικό σενάριο η ρωσική πλευρά να κλείσει τις στρόφιγγες

Βαθιά ανήσυχη είναι η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση η οποία βαθαίνει μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και λαμβάνει διαστάσεις ενεργειακού πολέμου με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες τόσο για την Ρωσία η οποία εξαρτάται από την πώληση των ενεργειακών πρώτων υλών της, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εξαρτάται από το ρωσικό αέριο σε ποσοστό πάνω του 40%.
Με αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες θα συνεχιστούν και την εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, ενώ ο υπουργός Κώστα Σκρέκας ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.

Επί του παρόντος όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο επάρκειας δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το καταστροφικό σενάριο η ρωσική πλευρά να κλείσει τις στρόφιγγες τόσο προς την Κεντρική Ευρώπη που τροφοδοτείται από τους αγωγούς που διέρχονται την Ουκρανία, όσο και προς τις χώρες του Νότου της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα η οποία τροφοδοτείται από το Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας.
Αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί κατευθύνσεις σε όλους του εμπλεκόμενους και το ενεργειακό σύστημα παρακολουθείται στενά.
Πάντως μέχρι στιγμής η τροφοδοσία από τη Ρωσία, συνεχίζεται χωρίς διαταραχή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους κύρια πηγή φυσικού αερίου για την ελληνική αγορά είναι το LNG με ποσοστό 47% του συνόλου των εισαγωγών, ενώ το αέριο αγωγού που έρχεται από τη Ρωσία κάλυψε το 33%.

Tα φορία LNG που ήλθαν και που έρχονται

Σε ότι αφορά την τροφοδοσία από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ (1 δις κ.μ.), επίσης συνεχίζεται κανονικά, ενώ η ελληνική πλευρά έχει θέσει αίτημα επαύξησης των ποσοτήτων για την εγχώρια αγορά όσο διαρκεί η κρίση. Αίτημα που όπως φαίνεται αντιμετωπίζεται θετικά.
Σε ότι αφορά τη Ρεβυθούσα το τελευταίο δεκαήμερο έφεραν LNG η Μυτιληναίος (216.000 MWh), η Elpedison (306.000 MWh) και η ΔΕΗ (736.000 MWh), ενώ υπάρχει προγραμματισμός και για τις 3 Μαρτίου από την Μυτιληναίος και την Elpedison για 500.000 MWh η καθεμία, στις 11 Μαρτίου από την ΔΕΠΑ 500.000 MWh, στις 13 Μαρτίου από την Elpedison 270.000 MWh και στις 25 Μαρτίου από την Μυτιληναίος 250.000 MWh.
Περισσότερα φορτία αναζητώνται στη διεθνή αγορά, προκειμένου να υπάρχουν διαρκώς επαρκή αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση από ηλεκτροπαραγωγούς, βιομηχανία και οικιακούς καταναλωτές/μικρές επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Βουλγαρία ζήτησε πρόσβαση στη Ρεβυθούσα για εφοδιασμό με LNG και αποστολή στο έδαφος της με ενεργοποίηση της δυνατότητας αντιστροφής ροής του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Ποιές μονάδες φυσικού αερίου παίρνουν diesel

Εξάλλου σε περίπτωση στενότητας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτήν τη δυνατότητα, με καύση diesel. Πρόκειται για τις μονάδες ΔΕΗ Κομοτηνή και Λαύριο 4, της Elpedison Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και Θίσβη και τρεις μονάδες της Ήρων, συνολικής ισχύος 1794 MW.
Στην ίδια περίπτωση θα επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες επί του παρόντος έχουν περιορισμένη συμμετοχή στην κάλυψη του φορτίου (5-10 % το Φεβρουάριο). Για παράδειγμα στο σημερινό ενεργειακό μείγμα η συμμετοχή του λιγνίτη είναι μόλις στο 6,5%. Πάντως σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα λιγνίτη στις «αυλές» των μονάδων, που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται και τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων οι οποίες επί του παρόντος χρησιμοποιούνται με φειδώ αφού σήμερα η συμμετοχή τους στο μείγμα είναι στο 2,9%.

Οριακά υψηλότερη η χονδρική

Έτσι στο επίκεντρο της ανησυχίας της κυβέρνησης βρίσκονται οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η αποκλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος ανακόπηκε απότομα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία τροφοδότησε νέα άνοδο και στις τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub κατά 35% την περασμένη Πέμπτη. Την Παρασκευή τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της προηγούμενης εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου TTF έκλεισε στα 94,4 ευρώ/MWh.
Έτσι η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που είχε πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή εκτινάχθηκε στα 235,5 ευρώ/MWh και για σήμερα διαμορφώθηκε στα 226,02 ευρώ/MWh με πολύ μεγάλη συμμετοχή (47,5%) του φυσικού αερίου στο μείγμα και μόλις 22%των ΑΠΕ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιδοτήσεις των καταναλωτών θα συνεχιστούν και το Μάρτιο ενώ αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου καθώς τις τελευταίες εβδομάδες είχε καταγραφεί ελαφρά υποχώρηση των τιμών του ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τις παροχές κύριας κατοικίας, (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), ήταν το Φεβρουάριο 150 ευρώ/MWh για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης ανά μήνα και 110 ευρώ/MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 - 300 kWh.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης