Διεθνή

Συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας - Βρέθηκαν κοινά σημεία, νέοι βομβαρδισμοί

Συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών  Ρωσίας - Ουκρανίας - Βρέθηκαν κοινά σημεία, νέοι βομβαρδισμοί
Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών - Δύσκολες οι διαπραγματεύεσεις με τους Ρώσους
Σχετικά Άρθρα

UPD (20.31) Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις. Την δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες , κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Μετά τις διαβουλεύσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών.

«Τα μέρη όρισαν μια σειρά θεμάτων προτεραιότητας, στα οποία όρισαν ορισμένες λύσεις. Για να μπορέσουν οι αποφάσεις αυτές να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις, οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, οι επιτροπές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις τους. Από τις αντιδράσεις Πούτιν και Ζελένσκι θα κριθεί εάν θα ξεκινήσει ενδεχομένως και νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, τον βοηθό του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι συμμετέχοντες εξέτασαν αναλυτικά όλη την ατζέντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν βρεθεί σημεία στα οποία μπορούν να προβλεφθούν κοινές θέσεις. Και το Sputnik μεταδίδει ότι στις συνομιλίες εντοπίστηκαν «σημεία επαφής με ορισμένες κοινές θέσεις».

Οι συνομιλίες με την Ρωσία ήταν δύσκολες, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος

Μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας που πήρε μέρος στις συνομιλίες με την Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, είπε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά προκατειλημμένη.
«Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, έχει ακόμη μια πολύ προκατειλημμένη αντίληψη για τις καταστροφικές διεργασίες που έχει δρομολογήσειι», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Νέοι βομβαρδισμοί

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία λίγο μετά το πέρας των διμερών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, με νέες εκρήξεις να σημειώνονται στην ανατολική πλευρά του Κιέβου.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ισχυρές εκρήξεις, ενώ παράλληλα δεν σταματούν να ηχούν και σειρήνες πολέμου.
Οι κάτοικοι ζουν υπό ένα συνεχιζόμενο καθεστώς τρόμου αγωνιώντας για το κάθε λεπτό ενώ τρέχουν σε καταφύγια για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς.
Η απειλή αποτυπώνεται σε νέα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν την ένταση των εκρήξεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/612999/isxyres-ekrikseis-apo-aeroporikes-epidromes-stin-oukrania-thriler-me-tis-diapragmateyseis


Nωρίτερα:

Συνεχίζονται μετά από μια προσωρινή διακοπή και έπειτα από περισσότερες από τρεις ώρες, οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή.

Αν και αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των συνομιλιών, λευκορωσικά μέσα αναφέρουν ότι αυτές συνεχίζονται, ενώ και σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε, σύμφωνα με το RIA Novosti, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα εισέλθουν στον τρίτο γύρο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.


Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Ο Medinsky δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky την Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν χωρίς προϋποθέσεις στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας.

Ο Zelensky είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», είπε. «Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κιέβου δήλωσαν στο CNN ότι εκτός από το να επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιεί τα λευκορωσικά εδάφη και να διασχίζει τα σύνορά τους, το Μινσκ φαίνεται πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο.

Δεύτερη πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση είπε στο CNN ότι εκτός από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η αμερικανική κυβέρνηση Biden έχει ενημερώσει την Ουκρανία, πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στα εδάφη τους.

Θέλουμε συμφωνία λέει η Μόσχα

Πάντως και παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα και εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωποίας, Vladimir Medinsky υποστήριξε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
«Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν.
Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρώσος διαπραγματευτής.
Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι τόσο από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας όσο και από την προεδρία.

Άμεσα κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση Ρώσων ζητά η Ουκρανία

Άμεση εκεχειρία και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων θα ζητήσει κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις η ουκρανική αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει η προεδρία της Ουκρανίας.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις.
Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος» υποστηρίζει η Ουκρανική πλευρά.
Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας, Oleksei Reznikov και ο Mikhailo Pondolyak, σύμβουλος του Zelensky.
Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko και αφού είχε προηγηθεί σχετικό τελεσίγραφο από τη Μόσχα προς το Κίεβο.
Πάντως, οι Αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, αν και μέχρι στιγμής οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ακόμη αφιχθεί στη Λευκορωσία.



Τα πρόσωπα που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με το πρακτορείο NEXTA η ουκρανική ομάδα διαπραγματεύσεων αποτελείται από τους:

  • O Πρόεδρος της παράταξης «Υπηρέτης του Λαού», David Arakhamia
  • Ο Υπουργός Άμυνας, Oleksiy Reznikov
  • Ο Σύμβουλος του Επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Mikhail Podoliaka.
  • Πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής Andrey Kostin
  • Ο Βουλευτής Rustem Umerov
  • Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Nikolai Tochitsky


 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης