Ενέργεια

Προσχέδιο της Επιτροπής για φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών - Στόχος η χρηματοδότηση ΑΠΕ και Εξοικονόμησης σύμφωνα με το Reuters

Προσχέδιο της Επιτροπής για φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών - Στόχος η χρηματοδότηση ΑΠΕ και Εξοικονόμησης σύμφωνα με το Reuters

 Οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευχέρεια να θεσπίσουν τέτοιες εισφορές σε εθνικό επίπεδο χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη μέλη να φορολογήσουν τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών από τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να επενδύσουν τα έσοδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος τη Δευτέρα 28/2.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ πέρυσι και έκτοτε παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας την άνοδό τους εν μέσω ανησυχιών για διακοπές του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας - του κορυφαίου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα προτάσεις για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο αέριο γρηγορότερα και να καταστήσει τα ενεργειακά συστήματα των χωρών πιο ανθεκτικά ενόψει των κραδασμών της προσφοράς ή των αυξήσεων των τιμών.

Οι προτάσεις θα ενθαρρύνουν τις εθνικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη που έχουν αποκομίσει ορισμένες εταιρείες ενέργειας από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και να επενδύσουν τα έσοδα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή σε μέτρα περιορισμού της χρήσης ενέργειας, όπως η μόνωση κατοικιών, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να στηρίξουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον μια τέτοια αποζημίωση δεν στρεβλώνει την αγορά της ΕΕ.

Η πρόταση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή της, δεν θα εισαγάγει τον φόρο στο σύνολο της ΕΕ.  Οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευχέρεια να θεσπίσουν τέτοιες εισφορές σε εθνικό επίπεδο χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης

Οι κυβερνήσεις και των 27 χωρών-μελών της ΕΕ χρησιμοποιούν ήδη μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις, για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.

Η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε πέρυσι να φορολογήσει τα κέρδη από εταιρείες ενέργειας που έκρινε ότι επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μείωσε το μέτρο, το οποίο αντιμετώπισε αντίσταση από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι Βρυξέλλες λένε, ότι η μόνιμη λύση για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τη μείωση της έκθεσής της σε ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων είναι η επιτάχυνση της στροφής της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακαίνιση κτιρίων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και η βοήθεια της βιομηχανίας να επενδύσει σε διαδικασίες λιγότερο ενεργοβόρων.

Αυτά τα σχέδια είναι ενσωματωμένα στις πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, που διαπραγματεύονται επί του παρόντος οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και τις οποίες θα συμπληρώσει η πρόταση που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ένα πρώιμο προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, θα απαιτεί επίσης από τις χώρες της ΕΕ, να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα για να παρέχουν ένα ρυθμιστικό κριτήριο ασφαλείας έναντι των κραδασμών της προσφοράς και να επιταχύνουν την αδειοδότηση νέων αιολικών και ηλιακών πάρκων.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης