Ενέργεια

Μητσοτάκης: Το νέο γεωπολιτικό δόγμα με αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Μητσοτάκης: Το νέο γεωπολιτικό δόγμα με αναβάθμιση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μια αυτόνομη ενεργειακά χώρα, που θα στηρίζεται στον πλούτο της αιολικής και ηλιακής της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Το νέο γεωπολιτικό δόγμα της χώρας με βάση και τις επιταγές του διεθνούς περιβάλλοντος που προκύπτουν από την κρίση της Ουκρανίας ανέλυσε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπερ της πλειττόμενης από εισβολή Ουκρανίας και ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την ευρωπαϊκή γραμμή αλλά και αυτής της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Όπως ανέφερε, αν τώρα δεν στηρίξουμε εμείς αυτή την κατεύθυνση, πώς εάν ο μη γέννητω ζητήσουμε βοήθεια σε μια αντίστοιχη περίπτωση αναθεωρητισμού, υπονοώντας σαφέστατα την Τουρκία. Κλείνοντας τον λόγο του εξάλλου, απηύθυνε την σχετική προειδοποίηση για μιμητικό αναθεωρητισμό στην περιοχή μας.  Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη επιστρέφει για να συνδυάσει την ανάπτυξη με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, που συνεπάγεται η σημερινή πολεμική εμπλοκή, τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη είμαστε αποφασισμένοι να υποστούμε το τίμημα με προτεραιότητα στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ανέφερε όμως ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι υπό διαχείριση  και σε εθνικό επίπεδο ήδη έχουν δοθεί 2 δις. για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.  Τόνισε δε ότι η Ελλάδα ήταν στις επτά φθηνότερες αγορές λιανικής τον Ιανουάριο.

Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα, αλλά θα το διαχειριστούμε - Και β' FSRU στην Κωνσταντινούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα, αλλά θα το διαχειριστούμε. Όπως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή από τις ανατιμήσεις, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε το πρόσκαιρο τίμημα. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε στηρίξει όσο γίνεται τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε μέχρι να μπει ένα τέλος στην ενεργειακή κρίση. Η Ρεβυθούσα επίσης ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι εταιρείες αερίων έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο διακοπής της τροφοδοσίας από την Ρωσία. Την ίδια ώρα, ο αγωγός TAP είναι ικανός να δεχτεί περισσότερα φορτία, ενώ σε απόλυτη εφεδρεία είναι υδροηλεκτρικά  και λιγνιτικά εργοστάσια και μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν μετατρέψουν το καύσιμό τους σε πετρέλαιο» υπογράμμισε. 

Για τον λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός μίλησε για δεύτερο σταθμό υγροπημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη,ο οποίος και συνάδει με την δεύτερη αίτηση άδειας που κατέθεσε η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου. Να σημειωθεί ότι ο υπο κατασκευή είναι ο πρώτος μεν, αλλά δεύτερος στην χώρα μετά την Ρεβυθούσα. Παράλληλα FSRU ετοιμάζει και η Motor Oil.

Η αναγκαιότητα του ενεργειακού μετασχηματισμού

Όπως ανέφερε, για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ο ενεργειακός ανεφοδιασμός στηρίχθηκε σε 47% από LNG , σε 20% από τον ΤΑΡ και μόλις σε 33% από ρωσικό φυσικό αέριο.
Η προτεραιότητα όπως ανέφερε, είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες γενικότερα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι μια αυτόνομη ενεργειακά χώρα, που θα στηρίζεται στον πλούτο της αιολικής και ηλιακής της ενέργειας. Παράλληλα, σκοπός είναι η Ελλάδα να μετασχηματιστεί σε έναν ενεργειακό κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την γεωπολτική σημασία της.


«Το κλειδί μακροπρόθεσμα είναι η κοινή αποθήκευση, προμήθεια , χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ελληνικό σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός Ταμείου. Η χώρα προτίθεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Εκτελούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής υποδομών φυσικού αερίου, το οποίο είναι το καύσιμο γέφυρα και προχωρούμε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης ενεργειακών κτιρίων. Έτσι, η Ελλάδα αποκτά ένα νέο ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη με στρατηγικές συμμαχίες". Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε υπρκομματική στήριξη.

Στην δευτερολογία του ανέφερε ότι η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης αποκτά και γεωπολιτκά χαρακτηριστικά.

Για το φυσικό αέριο σημείωσε,"γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές οδεύσεις συμπεριλαμβανομένου του East Med, εφόσον είναι βιώσιμος",προσέθεσε. Βραχυπρόθεσμα, ο γρηγορότερος τρόπος ολοκλήρωσης του εγχειρήματος η μεταφορά LNG από την Αίγυπτο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης