Ενέργεια

Πως θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο αποζημίωσης στην χονδρική σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στην ΕΕ

Πως θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο αποζημίωσης στην χονδρική σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στην ΕΕ
Oι παράμετροι της φιλόδοξης παρέμβασης στην χονδρική για να ελεγχθούν οι τιμές όταν τα καύσιμα ανεβαίνουν , όπως συμβαίνει τώρα

Στην ιδέα των συμβολαίων επί της διαφοράς γνωστά ως contract for difference, τα οποία είναι συμβατά με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, αν και έχουν σχεδιαστεί για «πράσινες» παρεμβάσεις, βασίζεται η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους για τους τελικούς καταναλωτές.
Η πρόταση παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην προχθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και προβλέπει ότι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο κανόνας της Οριακής Τιμής. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία και ακριβότερη μονάδα παραγωγής που θα εισέρχεται στην αγορά, θα συνεχίσει να είναι αυτή που θα προσδιορίζει και την τιμή στο Χρηματιστήριο.

Ο παραγωγός λαμβάνει την διαφορά, οι προμηθευτές εποπτεύονται

Όμως τα κράτη μέλη έχοντας συνάψει μέσω κρατικού φορέα, συμβόλαια επί της διαφοράς με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η τιμή του χρηματιστηρίου είναι υψηλότερη από μια προκαθορισμένη τιμή κόστους ανά τεχνολογία, θα καταβάλλουν στον παραγωγό τη διαφορά.
Για να λειτουργήσει ο μηχανισμός τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ανώτατα όρια αποζημίωσης της κάθε τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας, υπολογίζοντας και το κόστος καυσίμου. Έτσι σε περιόδους υψηλών τιμών φυσικού αερίου όπως η τρέχουσα, που το κόστος καυσίμου είναι ακριβότερο από το πλαφόν που θα έχει οριστεί, ο παραγωγός θα λαμβάνει τη διαφορά.
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι θα πληρώνουν τον παραγωγό την προκαθορισμένη τιμή θα εποπτεύονται από μηχανισμούς παρακολούθησης της αγοράς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν την έκπτωση που τους αντιστοιχεί.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει αποδεκτή η λύση

Το κόστος της κρατικής επιδότησης
στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί από τον ECSF, δηλαδή από τον Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, την ίδρυση του οποίου προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση θεωρείται αρκετά δύσκολο να υιοθετηθεί από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή καθώς θα σημάνει βασικές αλλαγές στη λειτουργία του Target Model που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται ότι μπορούν να γίνουν αποδέκτες.
Ωστόσο τα συμβόλαια επί της διαφοράς αποτελούν ένα εργαλείο που προτείνεται από την Ευρωπαΐκή Ένωση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κυρίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα που συμβάλλουν στην «πράσινη» μετάβαση. Πάντως υπό τις παρούσες συνθήκες και λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργούν τόσο η ενεργειακή κρίση, όσο και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελπιζεται ότι το σχέδιο μπορεί να εξεταστεί και προσαρμοζόμενο να γίνει δεκτό από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Βεβαίως, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι να υιοθετηθεί η δημιουργία του ειδικού ταμείου που προβλέπει ελληνική πρόταση το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαΐκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μια προοπτική, που σύμφωνα με παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων, είναι εξίσου δύσκολο να υιοθετηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης