Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΕ εξετάζει τα περιθώρια κέρδους χονδρικής και λιανικής για να εισηγηθεί ψαλίδισμα στο ΥΠΕΝ

Η ΡΑΕ εξετάζει τα περιθώρια κέρδους χονδρικής και λιανικής για να εισηγηθεί ψαλίδισμα στο ΥΠΕΝ
Στόχος ο έλεγχος των περαιτέρω ανατιμήσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα

Στο ραντάρ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπαίνουν τα περιθώρια κέρδους παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας καθώς η κρίση των τιμών παίρνει νέες διαστάσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να εξετάσει κάθε δυνατό μέτρο συγκράτησης των αυξήσεων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στόχος επίσης η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων έδωσε σαφείς οδηγίες στους συμμετέχοντες για την λειτουργία της αγοράς με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Εχει όμως στα χέρια του και αναλυτικά στοιχεία για το κόστος και τα περιθώρια κέρδους του συνόλου των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην χονδρική και λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία έχει συγκεντρώσει και επεξεργαστεί η ΡΑΕ. Στόχος είναι η διευρεύνηση δυνατοτήτων συγκράτησης των τιμών από πλευράς τους σε εθελοντική βάση, αν και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται πάντως από πλευράς του υπουργείου, στο τραπέζι βρίσκεται και σενάριο υποχρεωτικoύ ΄"ψαλιδίσματος των τιμών".

To παράδειγμα της Γαλλίας και τα κανόνια της Αγγλίας

Αλλωστε το μέτρο της προσωρινής επιβολής πλαφόν , που εφάρμοσε ήδη η Γαλλία φαίνεται να το υιοθετεί και η ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, στην έκθεση αξιολόγηση της εργαλειοθήκης του Οκτωβρίου και του νέου πακέτου προτάσεων για την διαχείριση της κρίσης, που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Το νέο αυτό εργαλείο, που συστήνεται από την Επιτροπή ειδικά για αγορές που οι καταναλωτές δεν προστατεύονται από διμερή συμβόλαια και οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή μεταφέρονται στο σύνολό τους στην λιανική, όπως η αγορά της Ελλάδας δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί εάν δεν συνοδευτεί από αποζημιώσεις. Στο ΥΠΕΝ είναι γνωστό το παράδειγμα της Αγγλίας με τα απανωτά κανόνια στην αγορά της προμήθειας.


Αυτό που έχει διαπιστωθεί πάντως, είναι ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πηγή εσόδων για την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση των καταναλωτών σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης καθώς τα έσοδα από ρύπους και τον ΕΛΑΠΕ αν και αυξημένα δεν κρίνονται επαρκή για την πολύμηνη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επίσης έχει προεξοφληθεί η μεγαλύτερη συνεισφορά της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

«Είπατε ότι η θα βγάλει 200 εκατ. ευρώ. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδος φέτος ή θα έχει οριακά κέρδη. Ξέρετε γιατί; Επειδή όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις” είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις πιέζοντας και τους άλλους παρόχους να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις. Τους λογαριασμούς της κάνει σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο και η ΔΕΠΑ για να δει τι ποσοστό από τα κέρδη της θα διαθέσει για να στηρίξει τους πελάτες της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει συμβάλλει με 600 εκατ. ευρώ και η ΔΕΠΑ με 115 εκατ. ευρώ.
Συνολικά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει ρίξει στην μάχη για την αναχαίτιση των αυξήσεων περί τα 2 δις. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης