Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ρώσικα διυλιστήρια στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Πως πλήττουν με κυρώσεις τις επενδύσεις τους

Τα ρώσικα διυλιστήρια στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Πως πλήττουν με κυρώσεις τις επενδύσεις τους
Ο νέος γύρος κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απαγορεύει την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης
Σχετικά Άρθρα
Τον τομέα διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας έβαλαν στο στόχαστρο οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέες κυρώσεις στοχεύοντας παράλληλα τη Λευκορωσία στην οποία επέβαλαν σαρωτικούς νέους περιορισμούς στις εξαγωγές, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τα μέτρα κατά της Μόσχας και του Μινσκ για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο νέος γύρος κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απαγορεύει την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας δυσκολότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου της σύμφωνα με το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος εφάρμοσε επίσης ένα σαρωτικό σύνολο εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας τον περασμένο μήνα στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι οι έλεγχοι θα βοηθούσαν στην αποτροπή της εκτροπής ειδών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και του λογισμικού, στον αμυντικό, αεροδιαστημικό και ναυτιλιακό τομέα στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική της δύναμη για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν τις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Λευκορωσία στο στόχαστρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επίσης νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τον υποστηρικτικό της ρόλο στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύοντας ουσιαστικά περίπου το 70% όλων των εισαγωγών από τη χώρα αυτή, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σταθερά τις κυρώσεις στη Μόσχα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Λευκορωσία επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους ως ορόσημο για την επίθεση.

Το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο επιβλέπει τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ, είπε επίσης ότι προσθέτει στη μαύρη λίστα εμπορίου οντότητες με δεσμούς με τον ρωσικό και τον λευκορωσικό στρατιωτικό και αμυντικό τομέα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να λαμβάνουν εισαγωγές τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.

Σε μια λεπτομερή κατάθεση σχετικά με τους νέους περιορισμούς στη Λευκορωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και λογισμικού σε καταναλωτές στη Λευκορωσία, αλλά όχι στον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, το επιτελείο πληροφοριών του, τον στρατό της Λευκορωσίας, καθώς και μέλη κρατικών μέσων ενημέρωσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επιβάλει επίσης κυρώσεις σε 22 ρωσικές οντότητες που σχετίζονται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους για τον στρατό της χώρας, για να «περιορίσει περαιτέρω την πολεμική μηχανή του Πούτιν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Λεπτομέρειες για τα μέτρα και τους στόχους των κυρώσεων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Ενεργειακές προμήθειες

Με εξαίρεση ορισμένα μέτρα που στοχεύουν τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί από τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, ανησυχώντας ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας.

Το πετρέλαιο ανέβηκε πάνω ​​από τα 110 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, ανταποκρινόμενο σε μια πλημμύρα εκποίησης ρωσικών πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων από μεγάλες εταιρείες και στις προσδοκίες ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει ανεπάρκεια προσφοράς για τους επόμενους μήνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας δεν έχουν στρατηγικό συμφέρον να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά ενέργειας – γι' αυτό έχουμε αφαιρέσει τις πληρωμές ενέργειας από τις οικονομικές μας κυρώσεις», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Όμως εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας μοιραζόμαστε έντονο ενδιαφέρον για την υποβάθμιση της θέσης της Ρωσίας ως κορυφαίου προμηθευτή ενέργειας με την πάροδο του χρόνου».

Η Ρωσία εξάγει μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων βαρελιών διυλισμένων προϊόντων καθημερινά, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο. Η χώρα έχει περίπου 5,5 εκατομμύρια βαρέλια δυναμικότητας διύλισης αργού, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, επικαλούμενο στοιχεία της Oil & Gas Journal.

Η εισβολή της Ρωσίας δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά έχει οδήγήσει περισσότερους από 870.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες και συντάραξε την παγκόσμια οικονομία καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες απομονώνουν τη Μόσχα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης