Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σίμσον: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα εξαντλήσουν σταδιακά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Σίμσον: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα εξαντλήσουν σταδιακά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Το διυλισμένο πετρέλαιο το 2019 απέφερε έσοδα 24 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία

 

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία θα πλήξουν σταδιακά το εισόδημα της Μόσχας από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ των 27 χωρών έχει επιβάλει πολλά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εξαγωγής συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης στη Ρωσία από την Ευρώπη, καθιστώντας δυσκολότερο και ακριβότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου της.

«Αυτές οι τεχνολογίες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν παγκοσμίως από άλλους προμηθευτές», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάρντι Σίμσον σύμφωνα με το Reuters.

«Έτσι θα δούμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει εξάντληση των εσόδων από το διυλισμένο πετρέλαιο που το 2019 απέφερε έσοδα 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Ρωσία», είπε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας αντιπροσώπευαν το 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα στερούσε από τη Μόσχα ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της, αλλά θα έφερνε επίσης ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη και θα μπορούσε να ανεβάσει τις ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη εισάγει το 90% του φυσικού της αερίου, περίπου το 40% από τη Ρωσία.

Διακοπή ροών

Η ΕΕ λέει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή των ροών της Ρωσίας αυτόν τον χειμώνα, χάρη στις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αποθήκευση αερίου.

Ωστόσο, μια πλήρης ή παρατεταμένη διακοπή της ρωσικής προσφοράς θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων, εκτιμούν οι αναλυτές. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθούν σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που καλύπτουν τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι περισσότεροι έχουν αποθέματα πάνω από αυτό το επίπεδο.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται μια σειρά νέων πολιτικών για την κλιματική αλλαγή που οι Βρυξέλλες αναμένουν να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο κατά 23% έως το 2030. Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μέτρα την επόμενη εβδομάδα για την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία παρέμειναν σταθερές από την εισβολή, αν και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι σύμφωνες με τα αιτήματα των καταναλωτών.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης