Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν κυρώσεις στο πετρέλαιο - Kανονικά η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο

Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν κυρώσεις στο πετρέλαιο - Kανονικά η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο
Μια τέτοια απόφαση μπορεί να φέρει άνοδο σοκ στις τιμές του πετρελαίου - Την ίδια ώρα η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι κοντά στο κλείσιμο
Κυρώσεις με απαγόρευση και στια ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου εξετάζουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές.

Κανονικά η τροφοδοσία σε αέριο

H μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.
Εξάλλου, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα Κυριακή πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.
Η εταιρεία ανέφερε πως τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα
Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ουκρανικός διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου την Κυριακή 5 Μαρτίου 2022 είδε το ποσοστό χρήσης να παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο, που αντιστοιχεί στους όγκους της μακροπρόθεσμης σύμβασης των 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ή 109 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα.

Αύξηση της ζήτησης από Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι πελάτες έχουν αυξήσει τις κρατήσεις για προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom μετά την άνοδο των τιμών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF έχει σκαρφαλώσει στα 2.150 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
«Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για μέσω Ουκρανίας με κανονικό τρόπο, σύμφωνα με τις κρατήσεις των ευρωπαίων πελατών στα 109,5 εκατομμύρια μέτρα στις 6 Μαρτίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Gazprom Sergei Kupriyanov
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (GTS) της Ουκρανίας, η διεύλευση του φυσικού αερίου για τις 6 Μαρτίου παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση τις 5 Μαρτίου στα 109,5 εκ κυβ μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης