Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το νέο στίγμα της ενεργειακής πολιτικής με 200 δισ επενδύσεις δίνει η Γερμανία - Οι 3 άξονες

Το νέο στίγμα της ενεργειακής πολιτικής με 200 δισ επενδύσεις δίνει η Γερμανία - Οι 3 άξονες
Επενδύσεις σε LNG και Υδρογόνο, εντατικοποίηση ΑΠΕ και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επιστροφή των λιγνιτικών
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 200 δισ ευρώ ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μέχρι το 2026 με στόχο τον βιομηχανικό μετασχηματισμό σε τρεις άξονες:
- Την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές
- Την ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου
- Την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Για τον μετασχηματισμό της ενεργειακής οικονομίας θα διαθέσουμε 200 δισ, είπε ο Christian Lindner στο Reuters, o οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει αλλαγές και στις εισφορές των ΑΠΕ με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
Ο στόχος είναι η Γερμανία να αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και για τον λόγο αυτό θα ενισχύσει τις υποδομές για LNG, που περιλαμβάνουν και τα γνωστά μας FSRU.
Παράλληλα θα αλλάξει την πολιτική για τους λιγνίτες και θα διατηρήσει την βάση των ανθρακικών μονάδων.
Ήδη μεθοδικά οι τιμές των CO2 υποχωρούν για να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμες οι λιγνιτικές μονάδες, στοιχείο που τελικά δικαιώνει την Πολωνία που μιλούσε για τεχνητή άνοδο των τιμών.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφραση την ικανοποίησή του για την συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό με δύο στόχους: Την αυτοδυναμία στην ενεργειακή πολιτική και το ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα.

Η Γερμανία επενδύει στο LNG

Μετά την κρίση στην Ουκρανία η Γερμανία αναθεωρεί την ενεργειακή της πολιτική και ετοιμάζεται να επενδύσει για πρώτη φορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σύμφωνα με άρθρο της DW.

Τι θα γινόταν αν για οποιονδήποτε λόγο η Ρωσία αποφάσιζε να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη; Μοναδική εναλλακτική λύση για μία χώρα όπως η Γερμανία θα ήταν να στραφεί στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas, LNG). Σε αυτή την περίπτωση το φυσικό αέριο δεν διοχετεύεται μέσω αγωγών, αλλά υγροποιείται σε θερμοκρασία -162 βαθμών, μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένα πλοία και αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.


Ακούγεται ενδιαφέρον. Όμως η Γερμανία μέχρι σήμερα δεν διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θεωρούσε πολύ πιο ακριβό από εκείνο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Παλαιότερα σχέδια για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός τέρμιναλ LNG στη Βόρεια Θάλασσα έχουν μπει στο συρτάρι. Σήμερα, εάν η Γερμανία χρειαστεί υγροποιημένο αέριο, θα πρέπει να το εισαγάγει από άλλους εισαγωγείς, για παράδειγμα από το Ζέεμπρουγκε του Βελγίου ή από τη Δουνκέρκη της Γαλλίας. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη 37 τέρμιναλ LNG, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, καλύπτουν σχεδόν το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Σχέδιο για την κατασκευή LNG στο Μπρουνσμπούτελ της βόρειας Γερμανίας

Μετά την ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναθεώρησε εν μέρει την ενεργειακή του πολιτική και δρομολογεί τώρα την κατασκευή τουλάχιστον δύο τέρμιναλ LNG. Ο Γιόχαν Κίλινγκερ, επικεφαλής του ομίλου όμιλος Hanseatic Energy Hub (HEH), που σχεδιάζει έναν σταθμό LNG στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας, υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση αυτή είναι επιβεβλημένη και ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εμπιστεύεται μόνο τις εγκαταστάσεις των άλλων χωρών. «Εισαγωγές υγροποιημένου αερίου θα γίνονται και στο μέλλον», λέει ο ίδιος.

«Αλλά σήμερα η αγορά εμφανίζει σχετική πληρότητα και η χωρητικότητα των υπαρχόντων LNG δεν επαρκεί». Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστοσο η ΜΚΟ Food & Water Action Europe, υποστηρίζοντας ότι από τoν Ιανουάριο του 2021 ως τα μέσα Ιανουαρίου του 2022 η πληρότητα των ευρωπαϊκών τέρμιναλ δεν υπερέβη το 40% και κατά συνέπεια υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια.

Μέχρι σήμερα τα γερμανικά σχέδια αφορούσαν τρεις πιθανούς προορισμούς στη Βόρεια Θάλασσα: το Στάντε, το Βίλελμσχαβεν ή το Μπρουνσμπούτελ. Το έργο στο Βίλελμσχαβεν είχε εγκαταλειφθεί «οριστικά» υποτίθεται το 2020, για να αναβιώσει ωστόσο από την περασμένη Δευτέρα με πρωτεργάτη τον ενεργειακό όμιλο Uniper. Από την πλευρά του o Κίλινγκερ υπόσχεται ότι εντός των επομένων εβδομάδων ο σχεδιασμός για τη μονάδα του Στάντε θα έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές. Εάν όλα πάνε κατ' ευχήν, ο σταθμός θα είναι έτοιμος το 2026, με προοπτική να καλύψει το 10% των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Η Γερμανία επενδύει στο υγροποιημένο αέριο (LNG)

Παράλληλα όπως όλα δείχνουν οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν νέα πακέτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο πόλεμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην γερμανική βιομηχανία αλλά και στην ευρωπαϊκή μεταλλουργία συνολικά υπάρχει έντονη ανησυχία και δυσαρέκεια για τις εξελίξεις.
Εκτιμάται σαν αδύνατο η άμεση εύρεση εναλλακτικών πηγών από το φυσικό αέριο, καθώς και αποθηκευτικών χώρων προς κάλυψη, καθώς τμήμα αυτών ανήκει στην GAZPROM.
Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό η αναθεώρηση της στρατηγικής διακοπής των πυρηνικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης