Ενέργεια

Εκτοξεύθηκε το πετρέλαιο - Στα 131 δολ. κινείται το Brent στα 127 δολ. το αργό

Εκτοξεύθηκε το πετρέλαιο - Στα 131 δολ. κινείται το Brent στα 127 δολ. το αργό

 Η Goldman Sachs αυξάνει τις προβλέψεις για το Brent για το 2022/23

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μια απόφαση που αναμένεται να επιδεινώσει τις αναταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.

Το πετρέλαιο έχει κερδίσει περισσότερο από 27% από τις αρχές Μαρτίου, καθώς εντάθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες επέβαλαν περισσότερες κυρώσεις με σκοπό να πλήξουν τη ρωσική οικονομία. Αυτό έχει ανατρέψει τις αγορές ενέργειας, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και προϊόντων καυσίμων στον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων την Τρίτη, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το 2022.

Το Brent για τον Μάιο εκτινάχθηκε 8,06 δολάρια ή 6,5% στα 131,27 δολάρια το βαρέλι έως τις 12:09 μ.μ. EST (1709 GMT). Το αμερικανικό αργό για παράδοση Απριλίου αυξήθηκε 7,54 δολάρια ή 6,3%, στα 126,94 δολάρια το βαρέλι.
Περί τις 19: 58 ώρα Ελλάδας το αργό διαπραγματευόταν στα 122,5 δολ. με άνοδο 2,6% και τοι brent στα 127,7 δολ. με άνοδο 3,5%.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν πολύ λίγο πετρέλαιο από τη Ρωσία, η απαγόρευση είναι "μια ακόμη πηγή απώλειας εφοδιασμού", δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.
«Είναι μια ακόμη κλιμάκωση σε μια σειρά γεγονότων που έχουν ωθήσει τις τιμές του αργού και των προϊόντων υψηλότερα», είπε.

Οι απαγορεύσεις εισαγωγών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, εκτιμούν αναλυτές της Rystad Energy.

"Πόσο ψηλά μπορεί να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου; Επιλέξτε έναν αριθμό, αυτή είναι μια αγορά σε αταξία", δήλωσε ο Mike Tran, αναλυτής της RBC Capital Markets, την Τρίτη.

Πολλοί αγοραστές ήδη αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο για να μην εμπλακούν στις υπάρχουσες κυρώσεις και η Shell ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού μετά την κριτική για μια αγορά που έγινε στις 4 Μαρτίου.

Goldman: Στα 135 δολ. ανέβασε την πρόβλεψη για το αργό το 2022

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent για το 2022 στα 135 δολάρια από 98 δολάρια και τις προοπτικές για το 2023 στα 115 δολάρια το βαρέλι από 105 δολάρια, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα «μεγαλύτερα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό ποτέ» λόγω του βασικού ρόλου της Ρωσίας.

Οι εξασθενημένες προσδοκίες για επικείμενη επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές έχουν αυξήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές εν μέσω επιβράδυνσης των συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων για την πυρηνική συμφωνία.

Οι διακοπές εφοδιασμού έρχονται καθώς τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται παγκοσμίως. Πέντε αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις απογραφής από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη και την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ετοιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης δεν είχαν αντίκτυπο στις τιμές.

«Τελικά, ο IEA δεν ανακοινώνει σημαντικές ενέργειες», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Σε αυτή την αγορά, τα λόγια δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης