Ενέργεια

Η Uniper προχωρεί στην πώληση ρωσικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - Πήρε άδεια για επιπλέον φυσικό αέριο

Η Uniper προχωρεί στην πώληση ρωσικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - Πήρε άδεια για επιπλέον φυσικό αέριο

Η Unipro, η ρωσική μονάδα της Uniper, λειτουργεί 11,2 γιγαβάτ σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη, λιθάνθρακα και αερίου στη Ρωσία

 

Η Uniper σχεδιάζει την πώληση των ρωσικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της και έχει συνομιλίες με τη ρωσική InterRAO για το θέμα καθώς η γερμανική ενεργειακή εταιρεία αναζητά τρόπους μείωσης των εκπομπών σύμφωνα με το Reuters.

Στις συνομιλίες διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις τιμές, σύμφωνα με τις πηγές, προσθέτοντας ότι η Uniper ήλπιζε σε υψηλότερες αποτιμήσεις μετά την πρόσφατη επανεκκίνηση του λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Berezovskaya 3.

Το εργοστάσιο των 800 μεγαβάτ επανήλθε στο δίκτυο πρόσφατα μετά από χρόνια εργασιών επισκευής λόγω πυρκαγιάς το 2016, αλλά το αποτύπωμα άνθρακα της Berezovskaya δεν ταιριάζει πλέον με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Uniper και της φινλανδικής μητρικής Fortum, ανέφεραν οι πηγές.

Η Uniper έχει επίσης συνομιλίες με άλλους πιθανούς αγοραστές, σύμφωνα με το Reuters.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει μια συμφωνία, αλλά πότε», είπε μια από τις πηγές, χωρίς να διευκρινίσει ποια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να πουληθούν σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή.

Η Unipro, η ρωσική μονάδα της Uniper, λειτουργεί 11,2 γιγαβάτ σταθμών ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη, λιθάνθρακα και αερίου στη Ρωσία, καλύπτοντας περίπου το 4% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, το μερίδιο 83,7% της Uniper στη Unipro ανέρχεται σε 151 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Οι επιλογές της InterRAO

«Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε συναφείς βιομηχανίες», δήλωσε εκπρόσωπος της InterRAO, η οποία σχεδιάζει να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, έως το 2030.

«Οι βασικοί παράγοντες για εμάς είναι: η επίτευξη στρατηγικών στόχων, η αύξηση της αξίας του Ομίλου InterRAO και η ενεργειακή απόδοση, καθώς και η συνέργεια με τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε.

Με τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τις εταιρείες ενέργειας να βρίσκονται υπό πίεση από κυβερνήσεις και επενδυτές να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, η Uniper θέλει να κλείσει τα περισσότερα γερμανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2025, ενώ η Fortum στοχεύει στην ουδετερότητα του άνθρακα σε επίπεδο ομίλου έως το 2050.

«Φυσικά αυτό σημαίνει ότι το αποτύπωμα στη Ρωσία πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Ingela Ulfves, αντιπρόεδρος της Fortum για τις επενδυτικές σχέσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Klaus-Dieter Maubach, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fortum, νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι όλα τα τμήματα του ομίλου έπρεπε να συμβάλουν στη στρατηγική απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Αυτό συνδυάζεται με δηλώσεις του αφεντικού της Fortum και προέδρου της Uniper, Markus Rauramo, ο οποίος είπε τον Δεκέμβριο ότι ο όμιλος στοχεύει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές από θερμικές πηγές με την πάροδο του χρόνου στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης