Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελαστικότητα σε κρατικές ενισχύσεις, δυνητικές φορολογίες φέρνει το νέο πλαίσιο - Όχι σε πλαφόν τιμολογίων προς το παρόν

Ελαστικότητα σε κρατικές ενισχύσεις, δυνητικές φορολογίες φέρνει το νέο πλαίσιο - Όχι σε πλαφόν τιμολογίων προς το παρόν
Δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων αλλά και φορολόγησης "υπερβολικών κερδών" δίνει το νέο πλαίσιο - Δεν εξετάζεται η επιβολή πλαφόν αλλά συνεχίζονται οι επιιδοτήσεις

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις προτείνει η Ευρωπαΐκή Επιτροπή στα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των αυξήσεων που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση, μετά και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τα κράτη-μέλη θα μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ σύντομα θα παρουσιαστούν τα σχήματα βάσει των οποίων θα μπορεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Οχι σε πλαφόν για την ελληνική αγορά

Βεβαίως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει κόστος και η κ. Σίμσον δεν απάντησε στην ερώτηση πως τα κράτη μέλη θα χρηματοδοτήσουν αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Εξαιρετικά συγκρατημένους ήταν στην σχετική απάντηση και ο κύριος Τίμερμαν ο οποίος παρέπεμψε στο ταμείο ανάκαμψης αλλά και στο στη σύνοδο κορυφής.
Το κόστος είναι εξάλλου και ο λόγος, που το πλαφόν αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από την ελληνική πλευρά, η οποία επί του παρόντος προτίθεται να συνεχίσει το μετρό των επιδοτήσεων των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο κύριος Σκρέκας εντός εβδομάδας.
Εξάλλου στην ελληνική αγορά κύριος προμηθευτής σε ποσοστό 64% είναι η ΔΕΗ που "μετακυλίει" στους καταναλωτές τα αυξημένα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εκπτώσεων. Μάλιστα μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι το κόστος της ΔΕΗ από τις εκπτώσεις αυτές φτάνει τα 800 εκατομμύρια €.

Κρατικές ενισχύσεις και φορολογία

Η κ. Σίμσον είπε ακόμη ότι θα υπάρξει τροποποίηση των κανόνων σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκύπτει από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ τα κράτη-μέλη θα μπορούν να φορολογήσουν προσωρινά τα υπερβολικά κέρδη που προκύπτουν από τις πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες ο κ. Τίμμερμανς και η κ. Σίμσον δήλωσαν επίσης ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε διακοπή της εισαγωγής ρωσικού αερίου ως την επόμενη χειμερινή σαιζόν και ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι ο τερματισμός της εξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων «πολύ πριν από το 2030».
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο, 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από τα 155 bcm που λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία.

Αποθήκευση: Καλός ο στόχος .. αλλά τίνι τρόπω;

Δεδομένου πάντως ότι ένας μεγάλος αριθμός αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανήκουν και ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom, οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ απέφυγαν να διευκρινίσουν πώς θα την υποχρεώσουν να έχει γεμάτες τις αποθήκες στο 90% τον Οκτώβριο και με τι αέριο ή πώς ακριβώς θα υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη να διασφαλίσουν την πληρότητα των αποθηκών σε αέριο και ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν το πετύχουν.
Από την άλλη πλευρά, σε ερώτηση για την Ουγγαρία, η οποία έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με ρωσική εταιρία ατομικής ενέργειας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, ο κ. Τίμμερμανς είπε ότι κάθε χώρα -μέλος μπορεί να ακολουθήσει τη δική της ενεργειακή πολιτική και ότι οι επιλογές αυτές θα κριθούν από τους πολίτες της χώρας.
Απέφυγε επίσης να πάρει θέση για την αντίδραση της Ευρώπης στο εμπάργκο των ΗΠΑ κατά των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως, την ώρα της συνέντευξης τύπου. “Ας περιμένουμε πρώτα τη ανακοίνωση των ΗΠΑ” δήλωσε. Αρκετές χώρες της ΕΕ πάντως έδειχναν να διαφωνούν με την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην εισαγωγή πετρελαίου/αερίου από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης