Τελευταία Νέα

Θεσμοθετούνται οι άδειες για έργα Αποθήκευσης 1,5 GW - Επιταχύνει το ΥΠΕΝ λόγω κρίσης με ενσωμάτωση στο νόμο για αδειοδοτήσεις ΑΠΕ

Θεσμοθετούνται οι άδειες για έργα Αποθήκευσης 1,5 GW - Επιταχύνει το ΥΠΕΝ λόγω κρίσης με ενσωμάτωση στο νόμο για αδειοδοτήσεις ΑΠΕ
Τα συγκεκριμένα έργα είχαν αδειοδοτηθεί σε κενό πλαισίου και γι αυτό θα έπρεπε να παγώσουν και να αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο

Βγαίνουν από τον πάγο έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,5 GW καθώς η ενεργειακή κρίση ανέδειξε την χρησιμότητά τους για την μείωση των τιμών ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση που είχε συμπεριλάβει τον περασμένο Ιούλιο στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, είχε αναστείλει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 την χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την αδειοδότηση σταθμών που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σκεπτικό που επικράτησε τότε στο υπουργείο ήταν, ότι τα συγκεκριμένα έργα είχαν αδειοδοτηθεί σε κενό πλαισίου και γι αυτό θα έπρεπε να παγώσουν και να αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο, που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία θα ήταν έτοιμο το Νοέμβριο του 2021.
Το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί , το ΥΠΕΝ ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των έργων αποθήκευσης, καθώς και ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος αναμένεται να επαναφέρει τα εν λόγω έργα σε φάση υλοποίησης με νομοθετική ρύθμιση, που θα ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Τα αναμένει η αγορά

Την εξέλιξη αυτή αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά, η οποία είχε αντιδράσει έντονα στην προηγούμενη απόφαση αναστολής των έργων που είχαν δρομολογηθεί από μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρίες.  Η αποθήκευση ενέργειας είναι η τεχνολογία που θα κρίνει το στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια ουδέτερη κλιματικά οικονομία το 2050.
Οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εξομαλύνουν οποιαδήποτε διακύμανση της παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούνται και για την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου, περιορίζοντας έτσι τις επενδύσεις των διαχειριστών για επέκταση του δικτύου.
Οι μπαταρίες υπερέχουν έναντι άλλων τεχνολογιών αποθήκευσης, καθώς είναι διεσπαρμένες, δεν περιορίζονται γεωγραφικά, δεν απαιτούν τη χρήση υδάτινων πόρων και απαιτούν ελάχιστο χρόνο υλοποίησης.

Παράθυρα και στην κρατική ενίσχυση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ετοιμάσει και κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες και την DG.Comp το σχέδιο λειτουργικής ενίσχυσης των νέων σταθμών ΑΠΕ έως το 2025 μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Ο αρχικός σχεδιασμός οριστικοποίησής του ήταν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2022, άρα είναι εντός των στόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργική ενίσχυση των σταθμών αποθήκευσης καθώς ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. O αρχικός στόχος ήταν να εγκριθεί ολοκληρωμένο το compensation skim, που θα εξασφάλιζε, ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα κρατικής ενίσχυσης για τα κεφάλαια που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις. Βέβαια με τα νέα δεδομένα τα παράθυρα για την κρατική ενίσχυση είναι πλέον ανοιχτά.
Άμεσα και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, θα αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες άδειες αλλά και οι εκκρεμείς αιτήσεις αδειοδότησης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νέο καθεστώς.

Οι τρεις κατηγορίες αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι εξής:

Πρώτον: Έργα αμιγούς αποθήκευσης δηλαδή μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης.
Δεύτερον: Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης, τα οποία χωρίζονται σε δυο υπό κατηγορίες και συγκεκριμένα:
• Σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ).
Τα έργα αυτά είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ.
• Σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης και μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα έργα αυτά δεν θα λαμβάνουν ενίσχυση.
Τρίτον: Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Και τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη, ενέργειας στο δίκτυο. Έτσι εφόσον τα έργα έχουν δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης. Στην περίπτωση που δεν έχουν δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο δεν θα απαιτείται η αδειοδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης