Ενέργεια

Υποχώρηση 14% στο πέτρελαιο στα 110 δολ το brent - ΗΑΕ: Αύξηση παραγωγής

Υποχώρηση 14% στο πέτρελαιο στα 110 δολ το brent - ΗΑΕ: Αύξηση παραγωγής
Παραμένει η ανησυχία στην αγορά
Σχετικά Άρθρα

Το πετρέλαιο brent υποχώρησε  κατά 14% στα 110,37 δολάρια το βαρέλι στις ασταθείς συναλλαγές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία την Τετάρτη για να αφήσει τους αμάχους να φύγουν. Αντίστοιχα στο crude η υποχώρηση 12,3% στα 108,44 δολ.

Στην αποκλιμάκωση των τιμών σευνέβαλαν και οι δηλώσεις του πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον, Yousef Al Otaiba, ότι ο νούμερο δύο παραγωγός ενέργειας στον Κόλπο «ευνοεί την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «θα ενθαρρύνουν τον ΟΠΕΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο υψηλότερων επιπέδων παραγωγής», είπε ο Otaiba, αναφερόμενος στον 13-μελή Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος προμηθευτής ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές για περισσότερα από 50 χρόνια και πιστεύει ότι η σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Otaiba.

Η άποψη ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις κράτησε τις τιμές, σύμφωνα με τους traders, όπως και η συζήτηση ότι η Ουκρανία δεν επιδιώκει πλέον την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ίσως αυτό παίζει τον ρόλο του», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM για το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.«Η συνειδητοποίηση ότι η απαγόρευση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ μπορεί να μην κάνει ουσιαστικά το τρέχον σοκ της προσφοράς χειρότερο από ό,τι ήταν θα μπορούσε επίσης να πυροδότησε αυτήν την περίοδο κερδοφορίας», πρόσθεσε.

 

Μιλώντας στο Bloomberg ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohhamad Barkindo ανέφερε ότι δεν υπάρχει φυσικό έλλειμμα πετρελαίου.
Παρά μόνον, η ανησυχία για το τι θα γίνει σε σχέση με την έλλειψη της διάθεσης ποσοτήτων από την Ρωσία.

Απελευθέρωση αποθεμάτων

Το πετρέλαιο υποχώρησε επίσης καθώς ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ανακοίνωσε την απόφαση του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή ως «αρχική απάντηση» και ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα εάν χρειαστεί.

Το πετρέλαιο έχει αυξηθεί από τότε που η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε μια «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Το Brent έφτασε τα 139 δολάρια τη Δευτέρα, το υψηλότερο από το 2008.

Την Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πολιορκημένες πόλεις, μετά από ημέρες αποτυχημένων υποσχέσεων που έχουν αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς παγιδευμένους χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα ή γλυκό νερό.

Εκτός από την απόφαση των ΗΠΑ, η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη ότι θα καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές και η Shell ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό. Η JP Morgan υπολόγισε ότι περίπου το 70% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου δυσκολευόταν να βρει αγοραστές.

Μία πιθανή πηγή επιπλέον προμήθειας πετρελαίου είναι το Ιράν, το οποίο συνομιλεί με τις δυτικές δυνάμεις εδώ και μήνες για την αποκατάσταση μιας συμφωνίας που άρει τις κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης επέστρεψε στην αυστριακή πρωτεύουσα την Τετάρτη.

Εν μέσω ανησυχίας για τις ελλείψεις εφοδιασμού, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η αγορά δεν έχει ακόμη έλλειψη αργού.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης