Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να περιμένει - Η στρατηγική εφεδρεία πάγια γραμμή για τους λιγνίτες

Η απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να περιμένει - Η στρατηγική εφεδρεία πάγια γραμμή για τους λιγνίτες
Το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών δεν αλλάζει - Σενάριο για παραμονή της Πτολεμαϊδας V ως λιγνιτικής μέχρι το 2028

“Οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, χρειάστηκε να επιστρατευθούν προκειμένου να αντιμετωπισθούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της γενικότερης κρίσης που αυτή προκάλεσε.” αναφέρει το Yπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας στην χθεσινή ανακοίνωσή του με την οποία απαντά σε ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και Πέτης Πέρκα περί πρόωρης απολιγνιτοποίησης.
Η επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αφορούσε το χρονικό διάστημα 5-7 Μαρτίου και είχε στόχο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης αλλά όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ δεν σημαίνει αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποιησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο το πρόβλημα των αποθεμάτων αερίου αποκαταστάθηκε με την άφιξη στη Ρεβυθούσα τριών προγραμματισμένων φορτίων υγροποιημένου αερίου στις 7 Μαρτίου.
Πάντως εν μέσω της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και των εξελίξεων στο πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας δεν είναι λίγες οι χώρες που θέτουν σε λειτουργία τις ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όχι μόνον για να συμπιέσουν τις τιμές αλλά και για να διατηρήσουν αποθέματα αερίου.
Η Γερμανία προγραμματίζει την επαναλειτουργία των ανθρακικών της μονάδων για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού. “Ο άνθρακας παίζει κρίσιμο ρόλο” δήλωσε χαρακτηριστικά Γερμανός αξιωματούχος. Η απειλή της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 μαζί με το ενδεχόμενο να διακοπούν ξαφνικά οι ροές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται ότι αφύπνισαν τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης ως προς τη σημασία των εγχώριων καυσίμων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η ρήτρα βιωσιμότητας των ομολόγων δεσμεύει την στρατηγική της ΔΕΗ

Το ΥΠΕΝ από την πλευρά του αναφέρει οτι, “σύμφωνα με το πρόγραμμα στο τέλος του 2022 θα αποσυρθούν οι 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου και στο τέλος του 2023 οι υπόλοιπες τρεις  Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη. Όσον αφορά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, Πτολεμαΐδα 5, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της με λιγνίτη το καλοκαίρι του 2022 και με βάση τον Κλιματικό Νόμο και το Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών, προβλέπεται να παραμείνει ως λιγνιτική το αργότερο έως το 2028.
Ορισμένοι πάντως συνδέουν την απροθυμία της ΔΕΗ να επανεξετάσει τη στάση της ως προς τον λιγνίτη, σε πρόσφατα ομολογιακά δάνειο με ρήτρα βιωσιμότητας, που έχει λάβει και το οποίο προφανώς συνδέει το επιτόκιό του με τους στόχους μείωσης ρύπων. Στη χώρα μας σήμερα σε λειτουργία παραμένουν πέντε λιγντικές μονάδες στον Άγιο Δημήτριο, η Μελίτη στη Φλώρινα και η Μεγαλόπολη 4.

Στρατηγική εφεδρεία η πάγια κατεύθυνση

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έγινε για λόγους ασφάλειας και όχι για οικονομικούς λόγους. Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία, επιβεβαιώνει την πάγια θέση και τα σχετικά αιτήματα της ΔΕΗ προς τους αρμόδιους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια σύντομη μεταβατική περίοδο” τονίζει η ανακοίνωση.
Αναφέρει επίσης ότι “το μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) ανέρχεται σήμερα σε 193 €/MWh, ενώ 3 από τις 6 διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο μεταβλητό κόστος.”

Στη Γερμανία πάντως ήδη από το καλοκαίρι είχαν αυξήσει τη χρήση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, βλέποντας την άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου. Παρότι στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το κόμμα των Πρασίνων, το Βερολίνο δεν διστάζει να επανεργοποιήσει τις παλιές ανθρακικές μονάδες προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια εφοδιασμού, ανησυχώντας μήπως κλείσει η στρόφιγγα αερίου από τη Ρωσία.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια αυξήσαμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο αντι καγγελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ
, προσθέτοντας ότι πλέον όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στη μείωση αυτής της εξάρτησης το ταχύτερο δυνατόν. Ο κ. Χάμπεκ, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων, έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων άνθρακα στην ποσότητα που χρειάζεται για ηλεκτροπαραγωγή 30 ημερών από τις ανθρακικές μονάδες τον χειμώνα χωρίς καμία νέα προμήθεια, σύμφωνα με το Spiegel.

Επανέρχονται στο μείγμα οι ΑΠΕ

Εν τω μεταξύ χθες, παρά τη πτώση κατά 30% της τιμής του φυσικού αερίου, στην εγχώρια Αγορά Ηλεκτρισμού η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα αυξήθηκε 6% και διαμορφώθηκε στα 349,80 ευρώ/MWh. H τιμή του αερίου στο συμβόλαιο TTF Απριλίου έπεσε στα 149,500 (-30,23%). Μάλιστα η σημερινή άνοδος συμβαίνει σε μία ημέρα, που η ζήτηση είναι λίγο χαμηλότερη από την προηγούμενη, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα φθάνει στο 33,9%, του φυσικού αερίου στο 35,6% και του λιγνίτη στο 13,9%.

Οι εισαγωγές βρίσκονται στο 8,2% και οι εξαγωγές στο 12%, με την ελληνική αγορά να είναι η μόνη ευρωπαϊκή αγορά που καταγράφει άνοδο, αν και η τιμή των 349,80, κυμαίνεται πολύ κοντά στις τιμές άλλων χωρών. Πάντως όπως εξηγούν παράγοντες αγοράς αυτό συμβαίνει γιατί η τιμολόγηση της ηλεκτροπαραγωγής γίνεται με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου του προηγούμμενου μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης