Ενέργεια

LNG: Γιατί η κλιματική αλλαγή δημιουργεί εμπόδια για την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών

LNG: Γιατί η κλιματική αλλαγή δημιουργεί εμπόδια για την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών
Ο Λευκός Οίκος μελετά αναθεώρηση των τρόπων ενίσχυσης των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι πρώτες προσπάθειες του Λευκού Οίκου για ενίσχυση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προχωρούν αργά, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.
Η κρίση στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί στους συμμάχους της ότι θα βοηθήσει να σπάσει αυτή η αλυσίδα.

Ο Λευκός Οίκος μελετά αναθεώρηση των τρόπων ενίσχυσης των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη παράλληλα με την απόφαση της Τρίτης να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, η διυπηρεσιακή αναθεώρηση έχει αναβληθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού ορισμένοι στον Λευκό Οίκο υποστήριξαν ότι θα αντικρούσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απογαλακτίσουν τις ΗΠΑ από την κατανάλωση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν οι πηγές.
Το φυσικό αέριο καίγεται με πολύ χαμηλότερες εκπομπές από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, αλλά η γεώτρηση η εξόρυξη και η μεταφορά του σε αγωγούς έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή μεθανίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η βιομηχανία LNG των ΗΠΑ έχει από καιρό ισχυριστεί ότι τα καύσιμα της έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα από το ρωσικό αέριο που παράγεται από διαρροές αγωγών προς την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα για τις διαρροές αερίου της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη σχέδια για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και τερματισμό της εξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030».
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι μια πιο λεπτομερής δέσμευση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις εξαγωγές LNG θα βοηθούσε να πειστούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να συμμετάσχουν στην απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, ανέφεραν οι πηγές.

Συμβόλαια προμήθειας

Η προσπάθεια εξισορρόπησης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής με άλλες ανησυχίες, όπως η διατήρηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η υποστήριξη των θέσεων εργασίας στα συνδικάτα, ήταν ένα δίλημμα για τον Λευκό Οίκο. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες υπηρεσίες είχαν συζητήσει σχετικά με το εάν η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας θα μπορούσε να επισπεύσει την έγκριση νέων αγωγών και να εγκρίνει αιτήματα για αύξηση της χωρητικότητας σε υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς εξαγωγής για να συμβάλει στη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφεραν αρκετές πηγές.
Συζήτησαν επίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εγγύηση τμημάτων των 20ετών συμβάσεων προμήθειας που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων τερματικών σταθμών και λιμανιών, καθώς και τρόπους για να πείσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ορισμένα νέα έργα εν μέσω των προσπαθειών του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι για να τους πείσει να μείνουν μακριά από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ανέφεραν οι πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και ότι ο Κέρι δεν τα έχει πιέσει να αναλάβουν δεσμεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετό φυσικό αέριο για να παράγουν με τον ρυθμό του 2020 για σχεδόν 100 χρόνια, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές εκτιμήσεις, αλλά η αξιοποίηση της άφθονης προσφοράς περιορίζεται από την έλλειψη αγωγών και τερματικών σταθμών εξαγωγής και τον χρόνο που χρειάζεται για την κατασκευή αυτής της υποδομής .
Μέχρι το τέλος του έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τη μεγαλύτερη εξαγωγική ικανότητα LNG στον κόσμο, με επτά τερματικούς σταθμούς εξαγωγής, αρκετά για να αποστέλλουν 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.
Οι εξαγωγές είναι περίπλοκες: το LNG πρέπει να αντλείται από υπόγειο σε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής, να ψύχεται και να τοποθετείται σε ένα πλοίο. Όταν φτάσει στον προορισμό του, θερμαίνεται και μπαίνει σε αγωγό. Ο συνολικός αριθμός του αμερικανικού φυσικού αερίου που στάλθηκε στην Ευρώπη και την Τουρκία τους πρώτους δύο μήνες του 2022 έφτασε σε ρεκόρ 164 φορτίων, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών ICIS. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 125 φορτία το πρώτο τρίμηνο του 2020.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης