Ενέργεια

Στις προτάσεις που εξετάζει η ΕΕ το σχέδιο Μητσοτάκη - Ποιά μέτρα εξετάζουν τα κράτη

Στις προτάσεις που εξετάζει η ΕΕ το σχέδιο Μητσοτάκη - Ποιά μέτρα εξετάζουν τα κράτη

Ποιά μέτρα έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ευρύτερα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενεργειακών τιμών

 

Σχετικά Άρθρα

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με «Σχέδιο 6 Σημείων» για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλιση τους στις τιμές του ηλεκτρισμού, εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων, που πρόκειται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές από την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

Την ίδια στιγμή όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα επιδεινούμενα προβλήματα των ενεργειακών ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με την IEA τα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στην Ευρώπη στα 1,519 tcf , καθώς την εβδομάδα που πέρασε αποσύρθηκαν προς κατανάλωση 124 bcf, με αποτέλεσμα τα συνολικά αποθέματα να έχουν περιορισθεί στο 26% της συνολικής χωρητικότητας προς αποθήκευση.

Οι τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ εκτοξεύτηκαν σε ύψη - ρεκόρ σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα, ωθώντας τις κυβερνήσεις από την Γαλλία ως και μεγάλες οικονομίες εκτός ΕΕ όπως η Βραζιλία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιδοτήσεων ή μείωσης φόρων για την προστασία των καταναλωτών από την οικονομική πίεση.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να ελαφρύνει το βάρος της ραγδαίας αύξησης των τιμών της βενζίνης.

Η Πορτογαλία θα μειώσει επίσης τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα καύσιμα από την Παρασκευή 11/3 για να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα είχαν σπεύσει στα βενζινάδικα για να γεμίσουν ρεζερβουάρ, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Άλλες χώρες σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις.

Στη Γαλλία, με τις προεδρικές εκλογές μόλις έναν μήνα μακριά, ο Πρόεδρος Μacron είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές καυσίμων και επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μετριάσει το κόστος βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας .
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα», είπε ο Μacron κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης τη Δευτέρα.

Η τσεχική κυβέρνηση θα καταργήσει την υποχρεωτική ανάμειξη βιοσυστατικών σε καύσιμα και θα καταργήσει τα τέλη κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών.

Και ρίσκα αποσταθεροποίησης

Οι κινήσεις αντικατοπτρίζουν τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που βλέπουν οι κυβερνήσεις στην τρέχουσα άνοδο του κόστους ενέργειας, η οποία οφείλεται στην ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων μετά την πανδημία και των διαταραχών του εφοδιασμού στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται -όπως αναμένουν πολλοί αναλυτές- θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, να οδηγήσουν σε χαμηλότερη κατανάλωση και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσουν πολιτικές αναταραχές.

Τα τελευταία χρόνια, οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων έχουν προκαλέσει θανατηφόρες διαμαρτυρίες σε χώρες όπως το Καζακστάν, το Ιράν και η Ζιμπάμπουε.
«Τα υψηλά επίπεδα των τιμών της ενέργειας για παρατεταμένη χρονική περίοδο, οι κίνδυνοι από τον περιορισμό της διαθέσιμης ενέργειας και τελικά το ρίσκο της ύφεσης αυξάνονται μέρα με τη μέρα», δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum η Livia Gallarati, αναλύτρια πετρελαϊκών αγορών στην Energy Aspects.
Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν γύρω στα 115 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, από περίπου 80 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του περασμένου έτους.

Τα Όρια των Ανατιμήσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τρίτη απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, ως αντίποινα για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ και η Βρετανία θα τις καταργήσει σταδιακά.

Οι αναλυτές της JP Morgan  και της Bank of America έχουν προβλέψει ότι οι διαταραχές στις ρωσικές ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 185 με 200 δολάρια το βαρέλι.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ζήτηση θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα - ή σχεδόν 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης - εάν οι τιμές αυξηθούν στα 150 βαρέλια δολάρια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μέση τιμή της βενζίνης έχει ήδη φτάσει σε ρεκόρ στα 4,3 $ ανά γαλόνι-ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.
Οι τιμές της αντλίας θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περίπου 5 $ ανά γαλόνι για τις διακοπές της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου, όταν αρχίζει να αυξάνεται η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης στη χώρα, δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης στο Again Capital στη Νέα Υόρκη.

Ο Devin Gladden διευθυντής ομοσπονδιακών υποθέσεων της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινήτων, είπε ότι εάν το πετρέλαιο φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι, η βενζίνη θα μπορούσε να φτάσει τα 6-7 δολάρια το γαλόνι.
Πολλοί αυτοκινητιστές των ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να περικόψουν άλλα έξοδα για να πληρώσουν για καύσιμα.

Στη Βρετανία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην αντλία αυξήθηκε στις 1,58 λίβρες ανά λίτρο, ενώ το ντίζελ έφτασε τις 1,65 λίβρες ανά λίτρο, και τα δύο υψηλά ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας υπηρεσιών αυτοκινήτων RAC.
Οι τιμές της βενζίνης της Αυστραλίας βρίσκονται επίσης σε υψηλά ρεκόρ, λίγο κάτω από τα 2 δολάρια Αυστραλίας ανά λίτρο.

Προστασία καταναλωτών

Η κυβέρνηση του προέδρου Biden προσπάθησε να καταπολεμήσει το αυξανόμενο καταναλωτικό κόστος ενέργειας στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, προωθώντας την απελευθέρωση εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης σε συνεννόηση με άλλες καταναλωτικές χώρες.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να παρέμβει απευθείας στις γεωτρήσεις με φορολογικές μειώσεις ή άμεσες επιδοτήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των καυσίμων της RAC, Simon Williams, κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας  για να διασώσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις. "Μια περικοπή στο 15% θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά στους οδηγούς στη βενζίνη με βάση τον τρέχοντα μέσο όρο... δεν φαίνεται δίκαιο να επωφελούνται τα ταμεία της κυβέρνησης από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ενώ οι οδηγοί υποφέρουν", είπε στο Reuters.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις υψηλές τιμές.

Στο μεταξύ, οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να αναγκάσουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του AMP Shane Oliver. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από μειωμένη οδήγηση μέσω μέτρων, όπως η ομαδική χρήση αυτοκινήτου ή η εργασία από το σπίτι, έως τις μειωμένες δαπάνες για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Η επιτάχυνση της στροφής σε πιο αποτελεσματικά οχήματα είτε πλήρως ηλεκτρικά , σύμφωνα με τους Oliver και AAA’s Gladden είναι μια ακόμα επιλογή.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης