Ενέργεια

Αύξηση επιδότησης στο 75% αναμένεται για την βιομηχανία - Σήμερα ο Γεωργιάδης βλέπει τους Συνδέσμους

Αύξηση επιδότησης στο 75% αναμένεται για την βιομηχανία - Σήμερα ο Γεωργιάδης βλέπει τους Συνδέσμους
O Aπρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας κι αυτό γιατί θα περάσουν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος οι υψηλές τιμές του Μαρτίου

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη θα έχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ και Περιφερειακοί, μετά από πρόσκληση του ίδιου του υπουργού.
Η κυβέρνηση όπως έχει διαφανεί και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει σε προτεραιότητα την στήριξη των επιχειρήσεων αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις του υψηλού κόστους ενέργειας όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και συνολικότερα για την οικονομία, λόγω των αλυσιδωτών ανατιμήσεων που προκαλεί σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το νέο ράλι των τιμών έχει χτυπήσει καμπανάκι και τα συναρμόδια υπουργεία είναι αποφασισμένα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα στήριξης, καθώς έκαναν ήδη την εμφάνισή τους τα πρώτα προσωρινά lockdown. 

Αύξηση επιδότησης

Ένα από τα πρώτα εργαλεία που θα αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση είναι η χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης για το ρεύμα από το 50% σήμερα στο 75%, μέτρο που επιχείρησε να λάβει και τον Φεβρουάριο αλλά δεν εγκρίθηκε από την Κομισιόν.
O Aπρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας κι αυτό γιατί θα περάσουν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος οι υψηλές τιμές του Μαρτίου, δεδομένου ότι στην Ελλάδα το φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Η βιομηχανία δεν μπορεί να αντέξει τις τιμές των άνω των 320 ευρώ η μεγαβατώρα που διαμορφώνεται για το ρεύμα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έναντι 211,71 ευρώ τον Φεβρουάριο και όπως μεταφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου το επόμενο διάστημα θα είναι μονόδρομος η μείωση της παραγωγής, με προφανείς κινδύνους απώλειας σημαντικών
αγορών του εξωτερικού και των συνεπειών στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Το αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ και των Τεσσάρων

Εν όψει της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης τέσσερις Περιφερειακοί Σύνδεσμοι της χώρας και η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησαν χθες σε κοινή δήλωση με βασικό αίτημα , την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. . «Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι € 80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα € 200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα € 60/Mwh από το επίπεδο των € 90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, οι τιμές των € 360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους.  Οι Σύνδεσμοι δηλώνουν ότι χαιρετίζουν τις έξι προτάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πλήγμα που δέχονται και το οποίο απειλεί την βιωσιμότητας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης