Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τα σχέδια της κυβέρνησης για να «ανακουφίσει» τις τσέπες των καταναλωτών

Τα σχέδια της κυβέρνησης για να «ανακουφίσει» τις τσέπες των καταναλωτών
Οι πιέσεις στην κοινωνία είναι πλέον συνεχείς και ισχυρές
Βαρύ το αποτύπωμα της συνιστώσας της ενέργειας στον πληθωρισμό που κινείται χωρίς φρένα προς το φράγμα του 8% πυροδοτούμενος και από τις υψηλές πτήσεις των τιμών στα σιτηρά και τα τρόφιμα.
Οι τσέπες των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αδειάζουν καθώς μέσα σε ένα δίμηνο έχουν φθάσει να πληρώνουν 31 ευρώ περισσότερα για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα.
Ο τιμάριθμος από το 5,1% το Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 7,2% το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα αν προσμετρηθεί η επίπτωση της διαφοράς των 2,1 μονάδων του πληθωρισμού στη μέση καταναλωτική δαπάνη, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε το 2020 σε 17.738 ευρώ ή 1.478,22 ευρώ τον μήνα, προκύπτει η προηγούμενη μείωσης της αγοραστικής δύναμης ανά νοικοκυριό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι απώλειες στα εισοδήματα και στα κόστη των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από την αύξηση κατά 7,2% του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο οι 5,42 μονάδες οφείλονται στο άλμα των τιμών στην ενέργεια ενώ η επίπτωση από την ακρίβεια στο ψωμί, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά ανήλθε σε 1,32 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα τρόφιμα τρέχει με ταχύτητα 7,1% ενώ το ρωσικό εμπάργκο στα σιτηρά θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη των τιμών και σε ραγδαία άνοδο του γενικού δείκτη τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης